Arnhem en omstreken

Prinses Margriet hangt Ton Wiggers koninklijke onderscheiding om

Wiggers krijgt de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje van prinses Margriet.
Wiggers krijgt de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje van prinses Margriet. © Introdans
ARNHEM - De bekende Arnhemse choreograaf Ton Wiggers heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van prinses Margriet. Hij werd onderscheiden vanwege zijn inzet om moderne dans toegankelijk te maken voor een breed publiek. Wiggers nam zaterdagavond afscheid van Introdans in het Arnhemse Stadstheater na de laatste voorstelling van het gezelschap dit seizoen.
Ton Wiggers richtte samen met theatermaker Hans Focking in 1971 dansgezelschap Introdans op. Nu neemt hij afscheid, en dat doet hij dus met 'De Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje' op zak. Deze eremedaille wordt uitgereikt aan mensen met grote verdiensten op het gebied van kunst en wetenschap. Prinses Margriet is tevens de beschermvrouwe van Introdans.

Nog meer onderscheidingen

Wiggers kreeg nog meer onderscheidingen. Zo kreeg hij de Dansspeld van de directeur van de Nederlandse Dansdagen, Ronald Wintjens. Als waardering voor zijn Gelderse verdiensten kreeg de Gouden Erepenning van de Provincie Gelderland uit handen van commissaris van de Koning John Berends. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch kon niet achterblijven en spelde Wiggers een Gouden Stadspenning op namens het Arnhemse college.
Ton Wiggers kreeg veel onderscheidingen bij zijn afzwaaien.
Ton Wiggers kreeg veel onderscheidingen bij zijn afzwaaien. © Introdans
Introdans is ver buiten de Nederlandse grenzen bekend. Daar verwees de commissaris van de Koning ook naar. "Introdans is niet alleen het eerste regionale danstheater in het oosten van Nederland", licht Berends toe. "Het heeft ook internationale bekendheid vergaard en draagt in belangrijke mate bij aan de danskunst in Gelderland, Nederland en daarbuiten."
"Wiggers deed niet alleen een grote bijdrage aan de danswereld, maar ook aan de samenleving", voegde Marcouch toe. Hiermee verwijst hij naar de voorstellingen met ouderen, kinderen en mensen met een beperking.
Ton Wiggers gaf vijftig jaar leiding aan Introdans.