Stedendriehoek

Flatbewoner 'blijft verdachte' van steken Mikail (11), zegt politie

De Apeldoornse flat, met rechtsonder de ingegooide ruiten.
De Apeldoornse flat, met rechtsonder de ingegooide ruiten. © Pim Velthuizen
APELDOORN - De bewoner van de Apeldoornse flat waar zaterdagavond de ruiten werden ingegooid, is nog steeds verdachte van een steekincident op donderdag. Dat stelt de politie. Door het steken raakte een 11-jarige jongen gewond.
Zaterdagavond ontstond onrust in de flat aan de Pythagorasstraat omdat flatbewoners hoorden dat de mogelijke dader op weer vrije voeten zou zijn. De ruiten van de woning van de man gingen aan diggelen. Een fotocorrespondent meldde dat bewoners behoorlijk over de kook waren.
De politie bevestigt dat de man die na het steekincident werd aangehouden, zaterdagavond weer is heengezonden. Een woordvoerder benadrukt echter dat de man verdachte blijft.

Hoe zit dat?

Na aanhouding en verhoor mag de politie een verdachte maximaal drie dagen vasthouden. Dat heet inverzekeringstelling. Daarna volgt eventueel nog eens veertien dagen voorlopige hechtenis. Een besluit daarover neemt de officier van justitie. In dit geval ging de verdachte dus niet in voorlopige hechtenis.

Flatbewoners 'bang en woedend'

Het is onduidelijk waar de verdachte flatbewoner nu is. Volgens omwonenden zorgt de man al anderhalf jaar lang voor problemen en overlast. "Het is ook maar beter dat hij zich hier nu niet vertoont", zegt een buurman. "Iedereen in de flat is bang en woedend." De ingegooide ramen van de woning zijn inmiddels dichtgetimmerd.

Begrijpelijke emoties, zegt verhuurder

Stichting de Woonmensen is verhuurder van de flat. "De emoties liepen vannacht hoog op en dat is begrijpelijk", zegt een woordvoerder. "We zijn tot 01.00 uur aanwezig geweest om met mensen te praten en om de rust te bewaren."
Volgens de verhuurder ligt het voor de hand dat de verdachte niet meer terugkeert naar de woning en zijn gesprekken daarover gaande met het zogenoemde Veiligheidshuis. Daarin werken onder meer zorgverleners, bestuurders en vertegenwoordigers van Justitie samen. Het doel is overlast te voorkomen.