Noord-Veluwe

Vlam in de pan tijdens promotieduel amateurclub Wezep

Stille getuigen van de grimmige sfeer tijdens de wedstrijd.
Stille getuigen van de grimmige sfeer tijdens de wedstrijd. © Bart Meesters/Meester Multi Media
ROSMALEN - Een wedstrijd in het amateurvoetbal tussen WHC Wezep en vv Nieuwenhoorn uit Hellevoetsluis is zaterdagmiddag flink uit de hand gelopen. Het duel werd gespeeld op neutraal terrein in Rosmalen, maar toch sloeg de vlam in de pan.
De wedstrijd had promotie naar de hoofdklasse als inzet en kende een spannend verloop. Na de reguliere speeltijd stond er een stand van 2-2 op het scorebord. WHC Wezep moest op dat moment verder met tien man na een rode kaart, maar hield stand tijdens de verlenging.
Voor aanvang van de beslissende penaltyserie meldden fans uit Wezep zich achter het doel waar de fans van vv Nieuwenhoorn zich al ophielden, meldt een fotocorrespondent. De groepen begonnen elkaar te bekogelen met vuurwerk en fakkels, waarna het nemen van strafschoppen werd uitgesteld.

Veel politie

De opgetrommelde politie kwam met veel wagens naar het sportpark. Een woordvoerder sprak naderhand van een grimmige sfeer. "Er werd met stenen, paaltjes en vuurwerk naar elkaar gegooid. Daarop hebben wij de groepen gesplitst. Wij hebben daarbij assistentie gekregen van eenheden uit West-Brabant en Oost-Nederland. We waren met veel mensen aanwezig."
Er zijn geen aanhoudingen verricht. De politie begeleidde alle supporters weg van het sportpark. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door vv Nieuwenhoorn.
In totaal waren er naar verluidt 750 supporters op de been en waren er maar twee beveiligers en één vrijwilliger aanwezig op het sportpark in Rosmalen. Mogelijk speelde de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord een rol; Wezep is een bekend Ajax-bolwerk, terwijl Hellevoetsluis veel aanhangers van Feyenoord telt.
Vorige week draaide een andere amateurwedstrijd in Eefde ook al uit op ongeregeldheden. Daar gingen aanhangers daadwerkelijk met elkaar op de vuist.