Liemers / Rijk van Nijmegen

Romeinse vondsten trekken bekijks: 'Nu zie ik waarom ze aan het graven waren'

Bezoekers bewonderen de vondsten
Bezoekers bewonderen de vondsten © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De bijzondere Romeinse opgravingen uit Herwen trekken dit weekend veel bezoekers naar Museum Het Valkhof in Nijmegen. Maandag werd bekend dat in Herwen een vrijwel compleet heiligdom met tempels en altaren uit de bodem is gehaald en nu al zijn de topstukken te bewonderen.
"Er is nog veel meer, maar dat ligt allemaal in het depot", vertelt conservator Marenne Zandstra "We zijn al heel blij dat we hier een selectie van de meeste belangrijkste vondsten kunnen laten zien. Die andere stukken komen later vast nog een keer."
Enthousiast en trots loopt de conservator door de kelder van het museum waar enkele grote stenen museumstukken liggen tentoongesteld en in vitrines een vijftigtal kleinere, zoals sieraden en munten. "Het was hard werken met veel mensen om dit zo snel voor elkaar te krijgen. Maar we zijn heel blij dat we het binnen zo'n korte tijd kunnen laten zien aan het publiek."

Speciaal bezoekje

Bezoekers zijn al net zo enthousiast: Een man uit Herwen maakt volop foto's van de steen met Latijnse inscripties: "Nu weet ik eindelijk waarom ze bij mij om de hoek zo lang aan het graven waren!", roept hij. "Ik had het begin deze week al op televisie gezien, maar ik wilde het ook meteen in het echt zien natuurlijk."
"Ik ben speciaal hiervoor gekomen. Prachtig en heel interessant om te zien, zegt een andere bezoeker terwijl ze de vrijwel intacte sieraden bewondert. "Alles is zo goed bewaard gebleven", vult haar partner aan. "Ik hoop stiekem altijd ook dat ik zoiets ontdek in mijn tuin, maar daar vind ik alleen maar scherven uit de jaren zeventig", lacht hij.

Verhaal van Gelderland Zomertoer

Bezoekers konden zaterdag gratis een kijkje nemen in Museum Het Valkhof vanwege de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Iedere zaterdag staat een ander tijdvak uit de Gelderse geschiedenis in de schijnwerpers. Deze week was de Romeinse tijd aan de beurt. Behalve Museum Het Valkhof was ook Museum De Bastei gratis toegankelijk.
In het Valkhofpark lieten acteurs zien hoe de Romeinen vochten, kookten en hoe ze olielampjes maakten. De Verhaal van Gelderland Zomertoer is een initiatief van Erfgoed Gelderland en geschiedenisplatform Ridders van Gelre. In totaal trokken alle activiteiten over de Romeinen in Nijmegen zaterdag ongeveer 2000 bezoekers.
Volgende week staan de Vikingen in Zutphen centraal bij de Verhaal van Gelderland Zomertoer.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.