Gelderse Vallei

'Gast! Hij richt een kruisboog op ons', politie tasert man

Een agent demonstreert een stroomstootwapen.
Een agent demonstreert een stroomstootwapen. © ANP
LUNTEREN - Politieagenten in Lunteren wisten niet wat ze zagen. Richt die gast een kruisboog op ons?
De agenten delen hun verhaal op Instagram. Ze spreken van een heftig incident in Lunteren, donderdagavond. Daar stonden ze oog in oog met twee mannen. "Een van hen had een kruisboog in zijn handen en richtte deze op de collega’s." Het betrof een 25-jarige inwoner van Lunteren.

Wat doet een kruisboog?

Een pijl uit een kruisboog kan je op een afstand van 10 meter dodelijk treffen. Stalen pijlen halen een snelheid van 100 meter per seconde. Moderne, lichte kruisbogen schieten enkele honderden meters ver. Kruisbogen zijn niet verboden. Volwassenen mogen deze wapens bezitten, maar niet publiekelijk dragen, staat in de wet.
Waarschuwingen aan het adres van de man met de kruisboog hadden aanvankelijk geen effect. Pas na het lossen van een waarschuwingsschot liet hij het wapen vallen.
Maar daarmee was de situatie aan de Barneveldseweg voor de agenten niet onder controle. De tweede man (31), ook uit Lunteren, kwam dreigend en beledigend op de agenten af. Een agent dreigde toen met een stroomstootwapen, maar dat maakte geen indruk. De agent schoot de man vervolgens neer met de taser.

Wat doet de taser?

Een stroomstootwapen schakelt iemand tot maximaal 7,5 meter uit. Het wapen dat de politie gebruikt, de Taser X2, heeft twee standen, een schietmodus en een schokmodus.
In de schietmodus vuurt de agent twee pijltjes af die met een stroomdraad aan het wapen zijn verbonden. Ze blijven vastzitten in de huid of kleding. Het wapen geeft korte stroomstoten af (22 per seconde) die de persoon uitschakelen; hij of zij verliest de controle over de spieren en valt om. Gebruikt de agent de schokmodus dan dient de agent de persoon een schok toe door het stroomstootwapen op de huid te zetten.
Beiden konden vervolgens worden aangehouden. De man met de kruisboog zit nog vast, meldt een politiewoordvoerder. De andere verdachte is inmiddels op vrije voeten. Volgens de woordvoerder ging het om een conflict in de relationele sfeer.