Stedendriehoek

Mikail (11) neergestoken door buurman: 'Ik ging liggen zodat hij dacht dat ik dood was'

De benedenbuurman van Mikail is niet meer welkom volgens andere bewoners in de flat
De benedenbuurman van Mikail is niet meer welkom volgens andere bewoners in de flat © Omroep Gelderland
APELDOORN - Hij is amper van de schrik bekomen. Toch gaat het naar omstandigheden goed met de 11-jarige Mikail, die gisteravond werd neergestoken in Apeldoorn. De jongen werd voor zijn flat belaagd door een buurman: vijf steekwonden en een snijwond in de nek.
De bebloede kleding die Mikails moeder tevoorschijn haalt, laten het drama zien dat zich donderdagmiddag heeft afgespeeld aan de Pythagorasstraat. Nadat de jongen uit school kwam -thuis voor de deur afgezet door een busje-, stelde de betreffende buurman vragen.
“Waar is je moeder? Waar is je vader?” Nadat Mikail daar niet direct antwoord op had, werd hij gestoken. “Ik dacht dat het een grap was. Maar toen zag ik bloed.”
“Ik viel en riep: 'waarom doe je dit? Ik ging liggen zodat hij dacht dat ik dood was. Toen ging hij de flat in. Ik leefde gelukkig nog.” De jongen rende vervolgens naar het schoolplein op de hoek en zocht hulp.
Tekst gaat verder na de foto. In de video onderaan dit artikel vertelt Mikail zelf.
Mikail kreeg voor de schrik een grote knuffelhond.
Mikail kreeg voor de schrik een grote knuffelhond. © Omroep Gelderland

Boze benedenbuurman

Problemen met de betreffende buurman speelden al langer. “Een maand geleden liep hij over de galerij met een schroevendraaier in zijn hand. Hij riep: 'Kom dan naar beneden!' Maar de politie kon niks doen.” Toch had Mikails moeder nooit verwacht dat hij haar gezin echt kwaad zou doen. “Ik dacht dat hij blufte.”
De man, die na het incident door de politie is opgepakt, zou de directe benedenbuurman van Mikails familie zijn. Hij klaagde over geluidsoverlast. “Dan stond hij te roepen en op de bel te drukken. Zijn verhaal is nooit duidelijk: hij zegt: 'Houd op met wat je doet. Je doet het expres! Hij klaagt zelfs over geluidsoverlast als ik alleen thuis ben”, aldus de moeder van drie kinderen.
De man zou ook aanbellen of kloppen op deuren van andere buurtbewoners. Zelfs midden in de nacht, weet buurman Jan van de Blankevoort. “Hij zei: de woningcorporatie en politie doen niks voor me. Ik ga het nu zelf oplossen. Met wat voor resultaat dan ook.”
Mikail (11) is neergestoken voor zijn eigen woning

Vijf steekwonden

En nu heeft Mikail vijf steekwonden: twee op de rug, en één in de buik, knie en arm. In zijn nek heeft Mikail een snijwond. “Het doet geen pijn”, zegt de 11-jarige, die dolblij is dat hij na het incident een BigMac en hamburger bij de McDonalds mocht eten. Ook kreeg hij van vrienden een grote knuffelhond cadeau.
Mikails moeder hield een onveilig gevoel over aan het steekincident. Daarom wil ze liever niet met haar naam worden genoemd. “Wat als hij vrijkomt? Hij heeft psychische problemen. Dus ze kunnen hem niet lang vasthouden.”
Buurtbewoners zien de man ook liever niet opnieuw in de flat verschijnen: “Het merendeel van de buren gooit hem direct over de railing heen, als we hem op drie-, vier- of vijfhoog tegenkomen. Van kinderen blijf je af.”
De politie laat weten dat de verdachte nog vastzit en te onderzoeken wat er precies is gebeurd. “Omdat het slachtoffer een minderjarige is, zijn we terughoudend met informatie”, laat een woordvoerder weten. Omdat buurtbewoners zeggen dat de verdachte al langer overlast veroorzaakt, heeft Omroep Gelderland ook vragen gesteld aan woningcorporatie De Woonmensen, die de flat in beheer heeft. Maar die is nog niet in staat geweest om te reageren.