Rijk van Nijmegen

Lof voor 4Daagse-veteraan die stopt vóórdat de bezemwagen komt: 'Bert bedankt!'

Recordloper Bert van der Lans heeft 71 keer de 4Daagse gelopen.
Recordloper Bert van der Lans heeft 71 keer de 4Daagse gelopen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het was geen makkelijke beslissing maar Bert van der Lans is opgelucht dat hij 'm heeft genomen. Hij gaat nooit meer de 4Daagse in Nijmegen lopen. Na 71 keer is het klaar voor de gouden recordloper.
Thuis in Nijmegen zit de 90-jarige Bert er nog een beetje beduusd bij. Na het bekend worden van zijn definitief stoppen, is er een stroom van reacties op gang gekomen, met name op Facebook. De reacties zijn lovend. Zo schrijven mensen vooral teksten als 'Een hele diepe buiging voor u Bert! Dit moet een moeilijke beslissing zijn geweest, maar het is wel een hele moedige! Heel veel respect!'.
De Nijmegenaar is blij met alle hartelijke reacties: “Het is hartverwarmend en vertederend. Mensen die ik helemaal niet ken, schrijven lange berichten en wensen mij geluk toe. Ik zie het als een soort fanmail."
Bert van der Lans stopt ermee

71 keer de 4Daagse

Bert heeft in totaal 71 keer de 4Daagse gelopen. De eerste keer als 15-jarige jongen in 1947. Nooit meer deelnemen aan het wandelevenement was een lastige beslissing. “Ik heb er wekenlang over nagedacht. Uiteindelijk toegeven dat het niet meer ging was moeilijk. Maar ik heb de knoop doorgehakt en nu is er geen weg terug. Het doet wel heel veel met mij, het gaat een heel ander leven worden."

Tegenslagen

Reden om te stoppen is dat de conditie van Bert de afgelopen jaren flink achteruit is gegaan. “Ik heb tegenslagen gehad die op mijn lichaam impact hebben gehad. Ook heb ik een lichte vorm van parkinson. Daarnaast heb ik geestelijk een tik gehad doordat ik mijn zoon heb verloren en mijn vrouw niet meer mobiel is. Dus het is een cocktail van allerlei dingen die bij elkaar kwamen, waardoor de 4Daagse lopen waarschijnlijk een te grote opgave is. En ik wil niet uitvallen en met de bezemwagen moeten worden opgehaald.”

Eretribune

De recordloper is niet van plan het wandelevenement helemaal achter zich te laten. “Ik probeer nu na te genieten en de leuke herinneringen op te halen. Het zijn alleen maar hoogtepunten geweest. Tijdens de komende 4Daagse ben ik bij de opening. Ook krijg ik een plek op de eretribune, daar ga ik mijn dochter binnenhalen. Ik hoop daarbij mijn vrouw te kunnen betrekken, want als die er niet was geweest en achter mij had gestaan had ik nooit 71 keer de 4Daagse kunnen lopen.”
Veel mensen willen Bert van der Lans bedanken voor zijn prestatie door al die jaren heen. Omroep Gelderland sluit daar bij aan met het starten van de kaartenactie 'Bert bedankt!' Wie de 4Daagse recordloper een kaart wil sturen, kan dit doen naar het volgende adres: Omroep Gelderland, t.a.v. Bert van der Lans, Postbus 747, 6800 AS Arnhem. Omroep Gelderland zorgt er dan voor dat alle kaarten bij Bert terecht komen.

Zie ook: