Liemers

Melkveehouder is nu biologisch akkerbouwer: 'Niks tegen je zin doen'

Theo Nieuwenhuis op zijn biologische akker.
Theo Nieuwenhuis op zijn biologische akker. © Omroep Gelderland
DIDAM - Veel veeboeren vrezen dat ze hun bedrijf moeten beëindigen vanwege de stikstofuitstoot in de buurt van de Natura 2000-gebieden. Ze zijn bang dat ze hun boerderij gedwongen moeten verkopen. Er zijn ook boeren die de bui al zagen hangen en radicaal switchten met hun bedrijf. Zoals Theo Nieuwenhuis in Didam. "Het was niet gemakkelijk."
Theo Nieuwenhuis (54) was melkveehouder in Oud-Zevenaar, een familiebedrijf waarop hij al 25 jaar boerde. Hij moest op zijn bedrijf gaan vernieuwen, asbest saneren en mogelijk ook aan schaalvergroting doen. Hij zat met zijn bedrijf bij een Natura 2000-gebied. Van de 50 hectare grond lagen er 40 in Natura-2000 gebied. Verder had hij 130 melkkoeien en twee melkrobots.
De melkkoeien die Theo toen had in Oud-Zevenaar.
De melkkoeien die Theo toen had in Oud-Zevenaar. © Omroep Gelderland

Uit laten kopen

Hij voorzag in 2017 al dat Natura 2000 een issue was die alleen maar groter zou gaan worden. Daarom besloot hij het over een andere boeg te gooien. Nieuwenhuis klopte bij de provincie aan en legde zijn verhaal voor. Ook zij zagen het niet zitten dat hij verder zou gaan en zou investeren op de oude boerderij. Uiteindelijk heeft de provincie Nieuwenhuis tegen taxatiewaarde uitgekocht.
Theo Nieuwenhuis.
Theo Nieuwenhuis. © Omroep Gelderland
Vervolgens kocht hij zelf een bestaand melkveebedrijf in het buitengebied bij Didam. Daar vroeg hij om een wijziging van de omgevingsvergunning. Hij had zich verdiept in de akkerbouw en waagde uiteindelijk de overstap. In 2018 begon hij op de nieuwe plek een biologisch akkerbouw bedrijf. Inmiddels heeft hij 30 hectare met baktarwe, haver en groenten.

Blij met keuze

De hele motivatie om dit te gaan doen kwam uit Nieuwenhuis zelf. "Het was een enorme zoektocht. Ik wilde een duurzamer proces van landbouwen, groener, veel met planten en ook met waterbesparing."
Het is nog steeds een enorm proces om alles goed te doen. Vorig jaar had hij voor het eerst oogst. Maar hij is blij met zijn keuze. "Het was niet gemakkelijk, je moet iets loslaten waar je aan gehecht bent. Maar als het uiteindelijk ook iets is wat je tegen je zin doet, dan moet je stoppen", aldus Theo.

Zie ook: