Arnhem en omstreken

Oosten van Arnhem wordt bouwplek woningnood, Den Haag trekt beurs

Protest van huiseigenaren van de buurt rondom de Arnhemse Schaapsdrift.
Protest van huiseigenaren van de buurt rondom de Arnhemse Schaapsdrift. © ANP
ARNHEM - 17 miljoen Haagse euro's moeten het oosten van Arnhem klaarstomen voor heel veel woningbouw. Dat is vrijdag bekend geworden.
De zone langs het spoor in het oosten van Arnhem is door het rijk aangewezen als een van de 17 plekken in Nederland met Novex-status. Dat zijn door de regio's gekozen plekken waar de komende jaren tientallen woningen moeten komen. Daar zit voor Arnhem een pot met Novex-geld van het rijk aan vast van 17 miljoen euro. Met een deel daarvan gaat de gemeente Station Presikhaaf in elk geval opwaarderen.
Spoorzone Arnhem-Oost krijgt dat geld om eerst bereikbaarheid en daar achteraan de woningbouw te gaan versnellen.

Eerst bereikbaar maken, dan bouwen

Om nieuwe woningen en bedrijven bereikbaar te houden, zijn betere en nieuwe fietspaden, ov-verbindingen en wegen nodig, redeneert de overheid. Het Rijk begint daarom met 17 miljoen euro uit het mobiliteitsfonds. Behalve in Arnhem-oost moet daarmee ook het centrum van Arnhem Zuid worden aangepakt.
Wethouder Cathelijne Bouwkamp is er blij mee. ‘Arnhem heeft de komende jaren veel betaalbare woningen nodig. Juist in deze wooncrisis, waarin veel mensen op zoek zijn naar een woning.’ In Arnhem zijn tot 2040 zo’n 16.000 extra woningen nodig. Een deel daarvan komt in Spoorzone Arnhem-Oost.
In de wijk Plattenburg langs het spoor vrezen huiseigenaren dit soort plannen. Zij kwamen in verzet toen de gemeente het recht claimde om als eerste hun woning te kopen.
Zie ook: