Rivierengebied

Bewoners Rivierenland dol op energie besparen: 13.500 bespaarboxen weggevlogen

De energiebox bevat allerlei besparende maatregelen zoals tochtstrips.
De energiebox bevat allerlei besparende maatregelen zoals tochtstrips. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - De energiebespaarboxen die Rivierenlanders gratis konden krijgen via het regionale energieloket, zijn razendsnel opgegaan. Dat laat een woordvoerder weten. Er is veel vraag naar de pakketten met onder meer radiatorfolie, tochtstrippen of ledlampen. Veel huiseigenaren vissen inmiddels achter het net.
Via het energieloket kunnen mensen gratis advies krijgen over het besparen van energie in hun huis. De aangesloten gemeenten krijgen subsidie van het Rijk om dit mogelijk te maken. Zo kunnen mensen ook de energiebespaarboxen krijgen.
In zes gemeenten in Rivierenland werden de afgelopen periode eerst alleen eigenaren van woningen van voor 1980 aangeschreven. Dit met het idee dat eigenaren van nieuwere woningen mogelijk later in aanmerking konden komen.
"Maar alle koopboxen zijn meteen al opgegaan", laat een woordvoerder van het energieloket weten. "Dat is zuur voor de mensen die wel een brief hebben gekregen maar achter het net visten. We zagen het al wel een beetje aankomen en hebben het in de brief vermeld: op=op."

Huurboxen nog beschikbaar

Ook alle huurders in de gemeenten zijn aangeschreven. Bij hen is de animo voor de bespaarpakketten minder. In de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, West Betuwe en Buren zijn nog pakketten beschikbaar. In Tiel en Culemborg zijn ze wel op.
Een en ander is ook afhankelijk van de keuzes die de afzonderlijke gemeenten maken met het subsidiegeld. Al met al zijn er de afgelopen periode in de hele regio 13.500 pakketen verspreid. Sowieso kan iedereen die dat wil nog gebruik maken van een energiecoach die aan huis komt om advies te geven over het energieverbruik.

Zie ook: