Rijk van Nijmegen

Onterecht ontslagen oncoloog toch op straat, maar wel met 4 ton op zak

Het Radboudumc mocht de oncoloog nu niet ontslaan, maar de vrouw staat toch op straat.
Het Radboudumc mocht de oncoloog nu niet ontslaan, maar de vrouw staat toch op straat. © ANP
NIJMEGEN - Een oncoloog die door het Radboudumc onterecht was ontslagen, gaat toch niet meer in het Nijmeegse ziekenhuis aan de slag. De rechter heeft het contract ontbonden omdat er sprake is van een onwerkbare relatie. Het Radboudumc moet de kankerspecialist ruim vier ton betalen.
Het ziekenhuis probeert al sinds 2018 van de oncoloog af te komen, nadat er klachten over haar waren binnengekomen van een huisarts en patiënten. Uit onderzoek zou later zijn gebleken dat de vrouw ernstige fouten had gemaakt bij 45 patiënten en dat er in 83 gevallen problemen waren door haar handelen.
Het ziekenhuis werd echter drie keer teruggefloten: eerst door de rechtbank, toen door het gerechtshof en later ook nog door de Hoge Raad. De vrouw had niet ontslagen mogen worden en het Radboudumc moest haar weer aan het werk laten gaan.

'Terugkeer onmogelijk gemaakt'

Omdat het de twee partijen niet lukte om daar afspraken over te maken, is de arbeidsovereenkomst nu op verzoek van het ziekenhuis ontbonden. Het Radboudumc moet de vrouw 375.000 euro betalen als een soort schadevergoeding. Ook heeft ze recht op een transitievergoeding van ruim 40.000 euro.
Volgens de rechter in Nijmegen heeft het ziekenhuis niet goed meegewerkt bij de terugkeer van de oncoloog. ‘Terugkeer is de specialist, ondanks meerdere uitspraken, feitelijk onmogelijk gemaakt’, klinkt het.

Veel klachten en schadeclaims

Volgens het Radboudumc zijn er veel klachten en schadeclaims ingediend van patiënten en nabestaanden en doet de inspectie nog onderzoek naar het functioneren van de specialist. De rechter zegt daar nu niets mee te kunnen, omdat de tuchtzaken nog lopen. En omdat dus nu nog niet vast is komen te staan dat de vrouw grote fouten heeft gemaakt.
'In het slechtst denkbare scenario kan het zo zijn dat Radboudumc nu een billijke vergoeding moet betalen, en komt te zijner tijd vast te staan dat de internist-oncoloog wel ernstige medische (behandel)fouten heeft gemaakt', zo is te lezen in het vonnis.

Zie ook: