Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Gelderse politiek staat 10-0 achter na 'Stroe City' blunder

Een van de vele spandoeken tijdens de anti-stikstofbetoging in Stroe.
Een van de vele spandoeken tijdens de anti-stikstofbetoging in Stroe. © A1 Mediagroep
ARNHEM - Fractievoorzitters in Provinciale Staten van Gelderland komen woorden tekort om de onrust over een inmiddels ingetrokken discussiestuk over 'Stroe City' van commentaar te voorzien. "We staan met 10-0 achter."
Waarover gaat de onrust? Op een kaart van de provincie Gelderland staan 25.000 nieuwe woningen ingetekend in Stroe, juist op de plek waar boeren zich woensdag hadden verzameld om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Hun sector, en vooral de Gelderse Vallei, ligt onder vuur omdat agrariërs een belangrijk aandeel hebben in het terugdringen van stikstof in de natuur. En uitgerekend in dat gebied staan woningen ingetekend. "Toeval", zeggen de meeste betrokkenen over de fictieve plaats 'Stroe City', en de provincie heeft het discussiestuk teruggetrokken.

Rapen zijn gaar

De provincie Gelderland heeft 'niet goed gecommuniceerd', zegt ze zelf. Maar de rapen zijn gaar.
"In Stroe zijn geen 25.000 woningen gepland, maar dat beeld is nu bij de boeren versterkt en ik geef hun geen ongelijk", reageert Carla Claassen van de SP in Gelderland. "Wij als provincie gaan er niet over waar woningen worden gebouwd. Dat is aan de gemeenten." Blijf vooral bij de feiten is haar devies: "We hebben een tekort aan woningen en een overschot aan stikstof."
Dat de uitglijder van Gedeputeerde Staten (GS) het stikstofdebat geen goed doet, staat voor haar vast. "Dit is olie op het vuur van de boeren. Ze refereert aan de reactie van Agractievoorman Bart Kemp uit Ede. Die zegt in de Gelderlander: "Ik geloof niet dat dit een proefballon is. Eerst was er de motie om dit gebied voor grootschalige woningbouw aan te wijzen, later kwam de minister die zegt dat veel pluimveehouderijen weg moeten. En nu de provincie. Voor mij is het duidelijk. Dit is de lijn: boeren weg voor woningen.”

PVV: 'Te veel mensen hier'

Zo denkt Marjolein Faber van de PVV in Gelderland er ook over. "Alles is er op gericht om de boeren weg te krijgen. Zij zorgen voor ons eten. De voedselproductie moet op peil blijven. De boeren hebben steeds moeten investeren en innoveren. Ik sprak laatst een varkenshouder. Die man heeft een schuld van zeven ton. Er zijn gewoon te veel mensen hier. En dan kom ik bij mijn stokpaardje: de grenzen moeten dicht."
"Ik ben gewend om een gesprek over een dilemma met een blanco vel papier te beginnen", zegt Gerhard Bos. "De vraag is aan iedereen: hoe lossen we dit op?" Door deze blunder heeft de provincie zich lelijk in de nesten gewerkt, vindt de CDA-leider in de Gelderse Staten. "De provincie staat nu met 1-0 achter. Dit is zeer ongepast en zeer onhandig. Dit kan gewoon niet."

Schaamrood op kaken

Frederik Peters (VVD) zegt het schaamrood op de kaken te hebben. "1-0? We staan met 10-0 achter. Ik snap werkelijk niet waarom het stuk naar de Staten is verstuurd. We staan in Gelderland voor grote opgaves, van iedereen vragen we heel veel. Maar in dit stuk worden gezinnen in de land- en tuinbouwsector met één pennenstreek doorgestreept."
Wie dit heeft bedacht moet op cursus
Op haar website trekt de provincie het boetekleed aan. "Het laatste dat we willen is voor nog meer onrust zorgen in het gebied. Dat hebben we niet goed gedaan."
Dat is voor de provinciale voorman van het CDA niet goed genoeg. Bos: "Aan plannen voor nieuwbouw in Gelderland wordt al lang gewerkt. Iedereen snapt dat. En dat je bij het beginnen aan een discussiestuk nog niet kunt weten 'dat er misschien wel een demonstratie komt in Stroe', snappen mensen ook.
Maar zodra je weet dat die anti-stikstofbetoging op precies die plek is, dan haal je de kaart waarop 'Stroe City' staat uit jouw stukken. Wie heeft besloten dat niet te doen moet op sensitiviteitscursus."
Fokko Spoelstra van de PvdA (zijn partijgenoot Peter Kerris is in GS portefeuillehouder) is wel blij met deze knieval van GS. "We moeten verder", constateert de fractievoorzitter van de Gelderse sociaaldemocraten. "We hebben een landelijke taakstelling van minister Hugo de Jonge om woningen te bouwen en we hebben een opdracht om de stikstofuitstoot te reduceren."

'Persoonlijke excuses nodig'

Peters (VVD) hoopt dat het dagelijkse provinciebestuur een stapje verdergaat. "Hier zijn persoonlijke excuses van de gedeputeerde op zijn plaats."

Zie ook: