Liemers / Rijk van Nijmegen

Vondsten Romeins heiligdom nu al in Valkhof: 'Bezoekers stonden te popelen'

Museum Het Valkhof © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een selectie van vondsten uit het Romeinse heiligdom, opgegraven in Herwen, zijn vanaf vandaag al te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.
Begin deze week werd bekend dat er bij het dorpje in de gemeente Zevenaar een uniek en vrijwel compleet heiligdom is ontdekt door archeologen. De vondsten zijn de afgelopen dagen van RAAP Archeologie in Zutphen naar het museum in Nijmegen vervoerd.

Drukker dan normaal

"Bezoekers van het museum stonden al de hele week te popelen", laat een woordvoerder van het Valkhof weten. "Bij de balie kregen we regelmatig vragen of en wanneer de bijzondere vondsten te zien zouden zijn. En vandaag is het hier ook echt drukker dan op een vergelijkbare dag."
Maandag lagen alle vondsten nog bij RAAP in Zutphen, de afgelopen dagen is een kwetsbare en waardevolle vracht heel zorgvuldig naar Nijmegen vervoerd. "Deze reis is helemaal goed gegaan."

Topstukken uit de Herwense klei

Inmiddels is een deel van de kelder van het Valkhof ingericht voor een een aantal topstukken die uit de Herwense kleigrond zijn gehaald. "We hebben verschillende grote onderdelen van de altaren, het pleisterwerk, dakpannen en ook enkele sculpturen . Daarnaast hebben we zeker zo'n vijftig kleinere vondsten waaronder munten en kledingspelden tentoongesteld in vitrines. "
De vondsten zijn inmiddels vervoerd van Zutphen naar Nijmegen
De vondsten zijn inmiddels vervoerd van Zutphen naar Nijmegen Museum Het Valkhof © Museum Het Valkhof
De opgravingen zijn uniek voor Nederland en volgens deskundigen zelfs van internationaal belang. Het heiligdom dat ligt op de Romeinse Limes (grens) werd in eerste instantie ontdekt door een amateurarcheoloog die toestemming had om te zoeken in de kleiafgraving bij Herwen. Toen hij stuitte op een meterslang stuk grind waarvan hij vermoedde dat het een Romeinse weg was, trok hij aan de bel. Archeologen van RAAP in Zutphen hebben uiteindelijk -met hulp van amateurarcheologen en vrijwilligers- een vrijwel compleet heiligdom met tempels, altaren en offergaven bloot weten te leggen.
Komend weekend zijn er in Museum Het Valkhof extra activiteiten in het kader van Het Verhaal van Gelderland Zomertour. Geïnteresseerden kunnen het museum zaterdag bovendien gratis bezoeken. "We verwachten nu dan ook extra veel mensen die naar het museum komen. "
Zie ook: