Stedendriehoek

Het huis van verzamelaar Bert ademt wijn: 'Het leven is te kort om alles te drinken'

Bert heeft meer dan 360 duizend wijnetiketten verzameld
Bert heeft meer dan 360 duizend wijnetiketten verzameld © Omroep Gelderland
APELDOORN - Wijnetiketten in overvloed, 360.000 maar liefst: onze zomerserie over bijzondere Gelderse verzamelaars trappen we af bij de 79-jarige Bert Wentzel uit Apeldoorn. Al ruim vijftig jaar verzamelt hij wijnetiketten uit de hele wereld, de teller staat inmiddels op 91 landen. Zijn verzameling is zo uniek dat hij zijn stokoude Duitse etiketten deze zomer mag exposeren in het wijnmuseum van Oppenheim.
De kamer op de bovenverdieping van Berts huis staat er vol mee: kleurrijke multomappen die een voor een diverse wijnetiketten bevatten. Allemaal gesorteerd op het land en het gebied van herkomst. "Ik heb nog etiketten uit de negentiende eeuw. Ze bestaan al meer dan tweehonderd jaar. Een wijnetiket is veertig jaar eerder dan de eerste postzegel gekomen", vertelt Bert in zijn verzamelkamer.
Bert heeft door jaren verzamelen een gigantische verzameling etiketten
Bert uit Apeldoorn verzamelt wijnetiketten
De gepensioneerde vleeskeurmeester ontdekt zijn interesse in wijn in de jaren zestig. "Toen wij op vakantie naar Spanje gingen, overnachtten we in Frankrijk. Daar kregen we in restaurants wijn bij het eten en dat was voor mij een sensatie", blikt de gepensioneerde vleeskeurmeester terug. "De combinatie van vlees - mijn eigen vak - en wijn vond ik heerlijk. Ik ben me daar verder in gaan verdiepen."

Visitekaartje

In die tijd waren er in Nederland nog geen goede boeken over wijn. "Ik dacht: hoe moet ik het in de vingers krijgen? Al die verschillende namen van wijnen, gebieden, landen." Zo komt Bert op het idee om uit wijnetiketten te gaan leren. "Daar staat het allemaal op: het land, de druivensoort, de boer die de wijn gemaakt heeft. Dat is het visitekaartje van de wijn."
Bert verzamelde in het begin kaartjes van wijnen die hij zelf gedronken had. "Mijn honger naar informatie over wijn was zo groot, maar het leven is te kort om alle wijnen te drinken", lacht Bert. "Ik ging wijnhandelaren aanschrijven. Die stuurden brieven vol met allerlei wijnetiketten."

Ruilhandel in etiketten

In 1992 heeft Bert Vinografia opgericht: een club waar Nederlandse wijnfanaten etiketten met elkaar uitwisselen. "Maar ik heb ook contact met mensen uit andere landen. We hebben een soort van ruilhandel met elkaar: daar gaat geen geld in om, maar etiketten."
Zodoende is Berts collectie uitgegroeid tot 360 duizend wijnetiketten. "Deze collectie betekent voor mij heel veel weten van wijn: weten wat er in de wereld van wijn gaande is. Die kennis deel ik ook met andere mensen, ik heb wijncursussen in Apeldoorn gegeven."

Interesse uit Duitsland

De verzameling van Bert is zo bijzonder dat hij deze zomer een deel in Duitsland mag exposeren in het wijnmuseum van Oppenheim. "Ik ben ook lid van een Duitse club van wijnetikettenverzamelaars. Ik mag dit jaar driehonderd van mijn oudste Duitse etiketten laten zien die tweehonderd jaar bewaard zijn gebleven, etiketten die zelfs Duitsers niet hebben. Een Hollander die Duitsers hun etiketten mag laten zien: dat vind ik heel bijzonder. Dat is een mijlpaal na 52 jaar verzamelen."
En ook al zit zijn huis er vol mee, Bert is nog altijd op zoek naar bijzondere etiketten. "Een van die dingen die ik op mijn bucketlist heb staan, is een etiket van de wijngaard van oud-president Donald Trump. Hij heeft een heel grote wijngaard in het oosten van Amerika. Daar wil ik nog een etiket van hebben, dat is nog niet gelukt."