Rivierengebied

Barbecueën op 'Champions League'-niveau, zo gaat dat

Vleesliefhebbers hadden een goede dag in Dodewaard.
Vleesliefhebbers hadden een goede dag in Dodewaard. © Maurice Mulder
DODEWAARD - Barbecueën wordt steeds serieuzer genomen. Het is voor veel mensen allang niet meer dat worstje en speklapje dat op het rooster wordt gegooid. Ook bedrijven zien de populariteit en het assortiment groeien. Slagers komen veelal met speciaal vlees voor op de barbecue. Buiten braden is de laatste jaren hot. In Dodewaard is dit weekend zelfs een internationale barbecuewedstrijd met toppers uit binnen- en buitenland.
Volgens mede-initiatiefnemer Maurice Mulder is het niet zomaar een wedstrijd. "Het gaat volgens de KCBS-regels. Dat staat voor Kansas City Barbeque Society. Dat is een barbecuebond uit Amerika. Je kan niet zo meedoen. Je moet aan bepaalde kookkunsten voldoen. In het clubvoetbal is de Champions League het hoogste niveau. Deze wedstrijd in Dodewaard is de Champions League van het barbecueën."

Nummer 1 van Europa

Ruim twintig teams verzamelen zich bij de skeelerbaan van de Dodewaardse IJsclub. Onder meer de nummer 1 van Europa van 2020, afkomstig uit Noord-Brabant, is van de partij. Backcorner Barbecue uit Lichtenvoorde en Dutch Barbecue Smokers uit Ewijk proberen de Gelderse eer hoog te houden.
Daarnaast zijn er een jury en afgevaardigden van de bond aanwezig om de wedstrijd in goede banen te leiden. "Sommigen juryleden komen uit Amerika. Die hebben een vakantie gepland in Europa en pakken dan zo'n wedstrijd mee of vliegen speciaal over om kort achter elkaar bij meerdere wedstrijden te zijn", zegt Mulder.
Geen goede warmtebron is de meest gemaakte fout
Sommige teams begonnen zaterdagavond al met garen. In totaal maken ze vier gerechten: pork ribs (varkensribben), kip, brisket (runderborst) en varkensschouder. Die gaat stuk voor stuk naar de jury om te proeven. Wat overblijft is voor het publiek.
Mulder, die normaal gesproken ook meedoet aan wedstrijden van KCBS niveau met het Gelderse team Riverland Smokers, weet wat de meest gemaakte fout is van een amateurbarbecueër. "Geen goede warmtebron. Of de kolen zijn te heet of de temperatuur is te laag. Dat zie je aan het vlees, dat in Nederland dun en gemarineerd is. Mijn tip is barbecue met de deksel erop."
De Riverland Smokers.
De Riverland Smokers. © Maurice Mulder

Dorpsevenement

Het is de eerste KCBS-wedstrijd in Gelderland. Mulder, woonachtig in Dodewaard, hoopt er een dorpsevenement van te maken. "Buiten de barbecuewereld kunnen mensen zich niet voorstellen wat we doen. Hier krijgen we veel vragen over. Met dit evenement willen we dat laten zien. Hopelijk groeit het uit naar iets groters, met bijvoorbeeld ook een wedstrijd voor kinderen."
Deelnemer proberen met uitdagende gerechten indruk te maken op de jury.
Deelnemer proberen met uitdagende gerechten indruk te maken op de jury. © Maurice Mulder

Zie ook: