Gelderse Vallei

Gelderse commissaris belde De Groot (D66) voor boerenprotest om 'signalen'

Het boerenprotest in Stroe vanuit de lucht
Het boerenprotest in Stroe vanuit de lucht © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Gelderse commissaris van de Koning John Berends heeft op de vooravond van het boerenprotest in Stroe gebeld met D66-Kamerlid Tjeerd de Groot na 'bestuurlijke signalen'.
De Groot en Kamerlid Thom van Campen (VVD) wilden woensdag naar het boerenprotest in Stroe, maar kregen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV een negatief advies. Hun veiligheid kon niet worden gegarandeerd.
Dat advies kwam na het gesprek van Berends en De Groot. De commissaris zegt niet van dat advies af te weten. "Ik kreeg bestuurlijke signalen en belde hem om de overweging mee te geven dat zijn komst mogelijk escalerend zou werken. En dat het de-escalerend zou werken als hij niet zou gaan."
Wat die signalen precies waren en waar die signalen vandaan kwamen kan Berends niet zeggen. "Daar ga ik verder niet op, maar het was stevig genoeg om op het verzoek in te gaan."

Niet solidair

De Groot ligt slecht bij de boeren omdat hij in 2019 in een interview stelde dat de Nederlandse veestapel moet worden gehalveerd.
D66 en de VVD waren teleurgesteld dat andere partijen wel naar het boerenprotest gingen. Volgens de twee coalitiepartijen hadden de andere Kamerleden solidair moeten zijn. Ook vinden ze dat in Stroe ook andere geluiden te horen hadden moeten zijn.
"Absoluut daar ben ik ook groot voorstander van", vindt Berends. "Ik heb de overwegingen meegegeven en gezegd dat het aan hem (De Groot) is hoe hij daar mee omgaat. Ik voel me ook verantwoordelijk voor de veiligheid rond de demonstratie, want die demonstratie is in Gelderland."
Lees hier alles over het boerenprotest in ons dossier