Rijk van Nijmegen

Alle verloven bij Pompekliniek ingetrokken na ontsnapping tbs'ers

De ingang van de Pompekliniek.
De ingang van de Pompekliniek. © ANP
NIJMEGEN - De tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen neemt extra veiligheidsmaatregelen vanwege de ontsnapping van twee tbs’ers op dinsdagavond. Verloven voor komend weekend zijn ingetrokken, er is extra toezicht op het terrein en er wordt een extra hekwerk met detectie geplaatst. Dit heeft de kliniek vrijdagochtend besloten.
"We zijn sinds 2021 bezig met de bouw van een tweede hek met stroomdetectie, maar die is pas voor 75 procent af. Op de plek waar we nog niet klaar zijn, wordt op dit moment een tijdelijk hek met detectie geplaatst", vertelt woordvoerder Inge Noordijk.

Verloven ingetrokken

Ook zijn er maatregelen genomen wat betreft de verloven van de tbs’ers. "De werkverloven en de verloven op de behandelkliniek van de mensen die binnen de hekken zitten zijn ingetrokken. Ook wordt er extra toezicht gehouden op het verlof op het terrein zelf. Deze maatregelen zijn na de ontsnapping al ingegaan, maar hebben we tot en met zondag verlengd."
Het is niet uitgesloten dat de verlofmaatregelen na het weekend nogmaals worden verlengd. "Dat hangt helemaal af van hoe de situatie over een paar dagen is. Maar we kunnen het natuurlijk niet eindeloos rekken. De verloven zijn een onderdeel van de resocialisatie van de mensen die wij behandelen."
Met de maatregelen wil de kliniek maatschappelijke onrust voorkomen, licht de woordvoerder toe. Angst dat andere tbs'ers geïnspireerd worden door de ontsnapping van de 24-jarige Luciano D. en de 27-jarige Sherwin W. dinsdagavond, ligt niet aan het besluit ten grondslag. "We willen alles rustig en stabiel houden."
Maandag wordt opnieuw besloten over de verloven. De woordvoerder laat weten dat de maatregel zo'n honderd mensen raakt. Het gaat alleen om de kliniek in Nijmegen, het besluit geldt niet voor de andere locaties van de Pompestichting.
De gezochte Dijkman (links) en Windster.
De gezochte Dijkman (links) en Windster. © Politie.nl

Niet benaderen

Luciano D. (24) en Sherwin W. (27) ontsnapten dinsdagavond rond 20.30 uur uit de Pompekliniek. Dat gebeurde aan de achterzijde waar het hek van buitenaf was opengemaakt met een slijptol. Daarna zijn ze gevlucht in een witte Volkswagen Golf.
Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is op zoek naar D. en W. De politie benadrukt haar te bellen en de mannen niet te benaderen als ze worden gezien. Het duo is volgens het OM vuurwapengevaarlijk.