Rijk van Nijmegen

'Gewoon poepzakjes mee', klinkt het over viespeuken 4Daagse

'Gewoon poepzakjes mee', klinkt het over viespeuken 4Daagse.
'Gewoon poepzakjes mee', klinkt het over viespeuken 4Daagse. © Omroep Gelderland (bewerking)
NIJMEGEN - "Wat een viespeuken! Het is niet normaal om overal maar je behoefte te doen!". Dat is één reactie op het wildplassen en -poepen tijdens de Nijmeegse 4Daagse. Maar een andere reactie op op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland toont meer begrip: "Als je moet, moet je."
Het illegaal plassen en poepen naast het parcours is omwonenden én de organisatie van de 4Daagse al sinds jaar en dag een doorn in het oog. En dus deed de marsleiding deze week een oproep aan wandelaars om vooral steeds kleine beetjes water te drinken en licht te ontbijten, om zodoende toiletbezoek uit te stellen.

'Genoeg toiletten'

"Heel vreemd", vindt fysioloog en hoogleraar Maria Hopman dat advies. En op Facebook zijn veel mensen dat met haar eens. "Geen goed advies! Mensen, drink voldoende, de Nierstichting zal dit advies vast niet waarderen", schrijft Mirjam.
"Juist wel veel drinken. Slecht advies. Er zijn meer dan genoeg toiletten onderweg", zegt Wilma. Ook anderen wijzen er op dat er 'voldoende toiletten' zijn.

'Lekker makkelijk'

Maar wéér anderen trekken dat in twijfel. "Waarom niet zorgen voor voldoende openbare toiletten", reageert Janie. "Kijk eens naar Frankrijk, waar overal schone toiletten te vinden zijn."
En Nathalie zegt: "Lekker makkelijk om het bij de wandelaar te leggen... als je moet, moet je. Het is toch een onderdeel van de organisatie lijkt me, om genoeg toiletten te faciliteren?"
Het beste advies klinkt wellicht van Martine: "Gewoon poepzakjes mee en opruimen, dat doe je bij je hond toch ook."
Enorme kostenpost

De organisatie van de 4Daagse wijst erop dat het plaatsen van extra toiletten langs de route een enorme kostenpost is. "Daarom kijken we samen met gemeenten, omwonenden en wandelaars naar andere oplossingen", zegt woordvoerster Babs Rijke. Zij wijst ook op de 'hoge nood' app, die wandelaars de korte route naar een openbaar toilet wijst.

Een 4Daagse met minder wandelaars en dus minder wildplassers- en poepers? Dat ziet de marsleiding niet zitten. "We zijn het grootste wandelevenement ter wereld en dat willen we graag blijven", klinkt het.

Zie ook: