Rivierengebied

'Stroe City'-kaartje met 25.000 huizen is vergissing, maar wel olie op het vuur

Woensdag stonden er nog tienduizenden boeren op een weiland in Stroe, waar de provincie nu 25.000 woningen leek in te tekenen.
Woensdag stonden er nog tienduizenden boeren op een weiland in Stroe, waar de provincie nu 25.000 woningen leek in te tekenen. © Omroep Gelderland
STROE - Grote onrust vrijdagochtend op sociale media. Op een kaartje van de provincie Gelderland waren 25.000 nieuw te bouwen woningen ingetekend in het kleine dorp. Onder meer Kamerleden Wybren van Haga (BVNL) en Jaco Geurts (CDA) uitten hun boosheid online. Onterecht, zo blijkt nu. Het kaartje van de provincie is verkeerd begrepen. "We hebben niet goed gecommuniceerd."
"Echt mesjogge", noemt Jaco Geurts het idee om 25.000 woningen in Stroe te bouwen op Facebook. "Stop het onzinnige bedenksel direct in de papierversnipperaar." Ook Wybren van Haga is niet te spreken over het kaartje. "Aha, de werkelijke reden van het onteigenen van boeren!", schrijft hij op Twitter.

'Verschillende scenario's ontwikkelen'

De onrust ontstond door een kaartje van de provincie Gelderland. De Barneveldse Krant zag op dat kaartje dat bij Stroe 25.000 woningen extra gebouwd kunnen worden. De provincie noemde dat 'Stroe City'.
Volgens woordvoerder Michel Hulsink van de provincie berust dat allemaal op een misverstand. "Wij zijn allerlei verschillende scenario's aan het ontwikkelen voor de uitdagingen die we de komende jaren in Gelderland verwachten. Daarbij kijken we onder meer naar landbouw, natuur, water, economie en ook naar wonen. Over die thema's hebben we losse kaartjes ontwikkeld, met daarin de mogelijkheden die er zijn. Die kaartjes gebruiken we de komende tijd als we in gesprek gaan met de regio's, omdat we dan over concrete zaken kunnen spreken."
Betekent dat dan dat de provincie 25.000 woningen wil bouwen in Stroe? "Nee, absoluut niet. Op dit kaartje kijken we wat er mogelijk zou zijn als we alle andere aspecten buiten beschouwing laten."
"Als er dus geen landbouw is en geen natuur waar we rekening mee moeten houden, dan zouden we theoretisch 25.000 woningen in Stroe kunnen bouwen. En zelfs dan, dan moet de regio er ook nog mee akkoord gaan, en het lijkt me duidelijk dat dat niet zal gebeuren. We hebben met die regio al vergevorderde gesprekken over de verstedelijkingsstrategie, en dat is juist niet in Stroe."

Grote onrust op sociale media

Het maakt de onrust op sociale media er niet minder om, zeker omdat Stroe deze week ook de plek was voor het grote boerenprotest. "Hoeveel stikstof stoten die mensen in die 25.000 woningen straks uit?", vraagt een twittergebruiker zich af.
Andere twitteraars leggen de link ook: "Het gaat helemaal niet om de natuur, het gaat om goedkope grond om op te bouwen", schrijft er één, "daarvoor moeten dus de boeren kapot" en "Dus we gaan de boeren uitkopen en woningen bouwen aan de rand van een natura 2000 gebied", schrijven anderen.
Ook lokale politieke partijen reageren boos op Facebook. "Dit is óók een #schoffering richting inwoners van Stroe Onacceptabel", schrijft Lokaal Belang Barneveld. "Wat is het echte verhaal? Dit is niet te verkopen in het licht van de stikstofplannen!", plaatst de Barneveldse VVD.
"Ontzettend jammer", zegt Hulsink over de onrust die ontstaan is. "Dit hebben wij als provincie verkeerd aangepakt. We hebben niet goed gecommuniceerd wat we met de kaartjes bedoelden, en we hebben de regio's van tevoren ook niet ingelicht dat we die kaartjes hadden gemaakt om straks open met elkaar het gesprek aan te gaan. Dat hadden we anders moeten doen, want de onrust is nergens voor nodig."
De provincie heeft de kaartjes daarom per direct verwijderd van de website. "We gaan eerst weer met de regio's in gesprek."