Gelderse Vallei

Boerin Bertine zat in trekker bij ongeluk op A12: 'Mijn man heeft bijna alles gebroken'

De ravage na het ongeluk op de A12 bij Ede.
De ravage na het ongeluk op de A12 bij Ede. © Persbureau Heitink
BENNEKOM - De boer die woensdag betrokken was bij een aanrijding tussen een trekker en een vrachtwagen op de A12, ligt ernstig gewond in het ziekenhuis. De 40-jarige man zat na het boerenprotest in Stroe met zijn vrouw en dochter in de trekker op weg naar huis in Nieuwerbrug aan den Rijn, toen het misging.
Het ongeluk gebeurde op de snelweg bij Ede. De politie onderzoekt de precieze toedracht van het ongeluk nog. Bertine Olieman (37), die met haar man en 17-jarige dochter op de trekker zat, vertelt aan Omroep West dat ze er lopende dat onderzoek niet te veel over kan zeggen.
"Na de botsing werd het zwart voor mijn ogen. Waarschijnlijk is mijn man er door de voorruit uitgeslingerd en is de trekker daarna over de kop geslagen, met mij en mijn dochter er nog in."

Eerste van meerdere operaties

Haar man Bert raakte zwaargewond door de klap en de val, werd naar het ziekenhuis gebracht en onderging in de nacht van woensdag op donderdag meteen een operatie.
"Hij heeft bijna alles gebroken wat er te breken valt. Hij moet nu aansterken voor de volgende operatie en hij heeft nog veel operaties te gaan", legt de boerin uit.
Haar dochter en zij werden ook overgebracht naar het ziekenhuis, maar hadden meer geluk. "Op zich gaat het goed, we zijn alleen bont en blauw. Het is alsof ik in een boksring heb gestaan. Ik heb nog wel veel pijn."
De trekker was total loss na de aanrijding met de vrachtwagen. Na het ongeluk ging de snelweg lange tijd dicht in de richting van Utrecht, tussen de afritten Oosterbeek en Veenendaal. Die afsluiting gold nog tot laat in de avond, vanwege noodzakelijke herstelwerkzaamheden.

Crowdfundingsactie voor getroffen gezin

Een familielid van het getroffen boerengezin startte na het ongeluk een crowdfundingsactie op. Met de opbrengst daarvan kan het werk op de boerderij in Nieuwerbrug aan den Rijn doorgaan. Ook kan er mogelijk een nieuwe trekker van worden gekocht.
Vrijdagochtend was er al 73.500 euro van de beoogde 100.000 euro ingezameld.
Update: Zaterdagochtend werd de 100.000 al gehaald.