Rivierengebied

Buitengebied van Culemborg aan de beurt voor glasvezel

De aanleg van glasvezel.
De aanleg van glasvezel. © archief Omroep Gelderland
CULEMBORG - Als laatste in de zeven gemeenten in Rivierenland krijgen bewoners in het buitengebied van de gemeente Culemborg glasvezel. De eerste aansluiting is een feit.
In 2020 begon het samenwerkingsverband UBRivierenland met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van West Maas en Waal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, Zaltbommel en Culemborg. In die laatste gemeente gaat het om zo'n driehonderd aansluitingen.
Totaal gaat het in het gebied om bijna 9.000 aansluitingen, volgens UBRivierenland 1800 kilometer aan kabels. “We verwachten dat alle aanvragers media volgend jaar zijn aangesloten”, zegt een woordvoerster van UBRivierenland. “Tijdens de coronatijd is snel internet met al dat thuiswerken essentieel gebleken.”
UBRivierenland staat voor Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland. De organisatie is verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van een breedbandnetwerk in de buitengebieden van West Maas en Waal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, Zaltbommel en Culemborg.
De gemeente Buren doet niet mee. Buren legt op eigen houtje glasvezel aan en doet dat samen met DELTA, die ook in Rheden actief is. Het graafwerk voor de hoofdbekabeling tussen de kernen Buren, Kerk-Avezaath en Zoelen is inmiddels gereed, dat tussen Buren en Beusichem bijna.