Achterhoek

Zwarte Cross nadert: opbouw vandaag gestart

De opbouw van de Zwarte Cross 2022 is vrijdag van start gegaan
De opbouw van de Zwarte Cross 2022 is vrijdag van start gegaan © REGIO8
LICHTENVOORDE - Met nog drie weken te gaan is de opbouw van de Zwarte Cross gestart. Vanaf vrijdag is een deel van de Besselinkschans in Lichtenvoorde afgesloten voor al het verkeer.
Vrijdagochtend rijdt het eerste bouwverkeer de Besselinkschans op. De komende weken nemen kranen, hoogwerkers, tractoren en vrachtwagens bezit van het festivalterrein. In totaal worden er 33 verschillende podia opgebouwd op het 160 hectare grote terrein, dat gelijk staat aan ongeveer driehonderd voetbalvelden.
tekst gaat verder onder de video
'Het voelt hartstikke fijn'
We zijn in één moeite doorgegaan vanaf Manana Manana hiernaartoe”, vertelt Jeroen Brummelman, coördinator van de opbouw bij het festival dat dit jaar ontwaakt na een coronastilte. “Het voelt hartstikke fijn om hier na twee jaar afwezigheid weer te staan.”
Om het festivalterrein met 33 verschillende podia én een grote camping op te bouwen moet er het nodige gebeuren. “We hebben op dit moment achthonderd paaltjes voor de rijplaten erin zitten”, vertelt Brummelman. “Voor het hele festivalterrein gaan we wel richting de drieduizend paaltjes.”
“De vaste dingen zoals het hoofdpodium en de Megatent blijven wel op dezelfde plaats staan, maar andere kleine weides en tenten hebben we wel wat verplaatst. De bekende kroegenstraat heeft dit jaar een update gehad, daar komen één of twee tentjes bij en het wordt een pleintje.”
Natuurgebied deels afgesloten
Ook wordt het cross en campingterrein ingericht. Om uitvoerders ongestoord te laten werken is een deel van het natuurgebied afgesloten voor wandelaars en fietsers. Het gaat daarbij om de Eikendijk, Visserijdijk en de Schansweg. Deze blijven tot en met 26 juli volledig afgesloten. De beveiligingsdienst van de Zwarte Cross houdt hier toezicht op.
“We zijn hier nu nog niet 24 uur per dag”, vertelt Brummelman. “Later in de opbouwperiode wel, dan blijven we met een aantal collega’s intern. Nu heb je ’s avonds nog wel iets vrije tijd.”
Festival uitverkocht
Daarnaast geldt op de Pastoor Scheepersstraat, Vosdijk en Heringsaweg vanaf vrijdag tot en met 26 juli een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De Zwarte Cross vindt dit jaar plaats van donderdag 14 tot en met zondag 16 juli en is met 220.000 bezoekers over vier dagen volledig uitverkocht.