Noord-Veluwe

Red de Veluwe 'superblij' met uitstel Lelystad Airport

Lelystad Airport blijft voorlopig rustig.
Lelystad Airport blijft voorlopig rustig. © ANP
NUNSPEET - Stichting Red de Veluwe, die strijdt tegen de opening van Lelystad Airport, is 'superblij' dat het kabinet de opening voor passagiersvluchten twee jaar uitstelt.
Ingewijde bronnen bevestigden dit kabinetsvoornemen aan het ANP, na berichtgeving door RTL Nieuws. Vrijdag bepaalt de ministerraad definitief over het uitstellen van de beslissing.

Blamage

"Dit besluit is een blamage voor het kabinet", zegt Stichting Red de Veluwe. "Want in het regeerakkoord staat dat er in 2022 een besluit genomen zal worden. Binnen enkele maanden is dat dus al achterhaald."
De stichting denkt dat het uitstel te maken heeft met de stikstofopgave. "Het openen van het vliegveld lijkt ons juridisch onhaalbaar. Mogelijk zijn het ministerie en de Minister daar ook achter gekomen", schrijft de stichting in reactie op het nieuws.

Protesten

Deze maand nog, waren meerdere vliegvelden in Nederland het toneel van protesten. In maart besloot stikstofminister Christianne van der Wal al dat Lelystad Airport voorlopig geen natuurvergunning krijgt omdat de berekeningen over de uitstoot van het vliegveld volgens de minister niet kloppen.
In Gelderland leven grote zorgen om het woongenot en de natuur op de Veluwe door laagvliegend verkeer en stikstof uit de luchtvaart. Onder boeren leeft het idee dat boeren als eerste of enige op grote schaal worden aangepakt in de strijd tegen stikstof, terwijl Den Haag nog geen concrete plannen presenteerde voor de aanpak van luchtvaart en industrie.