Gelderland

Weg met die stenen: met deze tips kun je zelf je tuin vergroenen

De groencoaches van het programma De Groenste Straat van Gelderland
De groencoaches van het programma De Groenste Straat van Gelderland © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een tuin vol met stenen of grind is voor veel mensen een ideale oplossing. Lekker makkelijk en toch strak. Maar stenen en tegels geven warmte af en ze zijn slecht voor de biodiversiteit. Ze hebben ook invloed op je gemoedstoestand. "Je wordt gewoon vrolijker van groen."
"Een betegelde tuin is makkelijk, ja dat klopt, maar uiteindelijk heb je er vaak meer last van omdat je er meer onderhoud aan hebt dan mensen denken", vertelt Damiän Luiking. Hij is groencoach in het programma De Groenste Straat van Gelderland. "Op den duur gaat het onkruid tussen de tegelvoegen zitten. Hierdoor gaan uiteindelijk tegels ook scheefliggen en je krijgt meer te maken met waterproblemen in je tuin."
Jan- Julius van Asseldonk, ook groencoach in het programma, vult hem aan. "Wetenschappelijk gezien word je ook gewoon vrolijker van groen en kleur in je tuin."
De mannen hebben de afgelopen maanden in het programma De Groenste Straat van Gelderland heel veel stenen gewipt en Gelderse tuinen veranderd in groenoases. "Een tegel wippen en groen ervoor terug planten is niet moeilijk met een aantal uurtjes werk kan je al heel veel gedaan krijgen", vertelt Jan-Julius. En daarom willen de groencoaches jou wat extra tips geven om in je eigen tuin aan de slag te gaan.

Wip een tegel

"Als je een tegel wipt ligt daaronder wit zand. Graaf totdat je zwart zand tegenkomt, dat is ongeveer 30 cm en breng hier tuingrond in aan. Op wit zand groeien geen planten, in zwarte tuingrond zit voeding voor de planten."

Welke planten kies je?

Heb je geen verstand van planten? "Kies dan voor vaste planten, dit zijn planten die meerdere jaren in je tuin kunnen overleven. Hierdoor hoef je niet ieder jaar weer je tuin opnieuw in te richten. Kies voor bijvoorbeeld: Kattenkruid, Vrouwenmantel, Japanse Aster of Geranium. Deze planten kunnen bijna overal groeien."

Kies voor onderhoudsarm

"Als je minder onderhoud aan je tuin wilt, is het handig om te kiezen voor grote bodembedekkers zoals de Maagdenpalm. Wanneer je planten kiest die ook 's winters groen blijven komt er weinig licht op de bodem zodat onkruid niet snel omhoog komt. Hierdoor hoef je minder onkruid te wieden. Je kan ook kiezen voor een gazonnetje. Dat blijft het hele jaar groen en wanneer je minder maait komen er ook wat bloemetjes doorheen en die zijn weer zeer geliefd zijn bij insecten."
"Als je dan toch af en toe onkruid weg moet halen pluk dan onkruid en vermijd schoffelen. Door onkruid met wortel en al uit de grond te trekken voorkom je dat je bezig blijft. Wanneer je schoffelt zorg je ervoor dat je het onkruid verspreid."

Wat kan je beter niet doen?

  • Kunstgras: het lijkt misschien een mooie groene optie maar kunstgras wordt in de zomer ontzettend warm. Daarnaast is het gevoel van echt gras veel prettiger waardoor je ook meer kan genieten van je tuin. Het water kan wel door de kunstgrasmatten heen maar de opname in vergelijking met echt gras is minder goed.
  • Exotische planten: Een palmboom in je voortuin geeft een vakantiegevoel en dat is niet verkeerd. Maar kijk er ook naar om inheemse planten aan te brengen in je tuin. Kies dus planten die van oorsprong voorkomen in Nederland. Dat is beter voor de insecten en de biodiversiteit.
  • Grind: Ondanks dat het water makkelijker door de grond zakt dan bij tegels, is grind geen aanrader. Planten en kleur in je tuin is goed voor je welzijn, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Kies daarom voor plantjes!
Beginnen de groene vingers te kriebelen, maar heb je nog twijfels? Vraag iemand uit de buurt, van Groei en Bloei of van Steenbreek. Er zijn echt mensen die je willen helpen.
Wil jij weten wie de Groenste Straat van Gelderland 2022 is geworden? Kijk dan hier naar de uitzending:
De Groenste Straat van Gelderland - Finale: wie wordt de Groenste Straat van Gelderland?

Zie ook: