Achterhoek

Michel maakt graag mensen blij met zijn schilderijen

VARSSEVELD - "Hier word je toch vrolijk van? Ik houd niet van sombere schilderijen, daar word ik zelf ook somber van", vertelt de 49- jarige Michel Kempers als we bij hem op bezoek zijn. Michel woont in een woonvoorziening in Varsseveld en schildert graag.
Midden in zijn kamer staat zijn schildersezel. "Zo kan ik gaan schilderen wanneer ik maar wil. Soms heb ik ook even geen zin of geen inspiratie, dan lukt het ook niet", vertelt Michel. Maar daar is nu weinig van te merken, want hij is druk bezig met zijn schilderij: "Ik vind vooral abstracte kunst met veel kleurvlakken heel mooi", laat hij weten.

Niet onopgemerkt

Al op jonge leeftijd begon Michel met tekenen. Zo bracht hij ook zelf een stripboek uit met als titel De vogel op avontuur. Dat bleef niet onopgemerkt: Michel kreeg er landelijke media-aandacht mee. "Ik kwam toen in het Jeugdjournaal en werd uitgenodigd bij de TV Show met Ivo Niehe", vertelt hij vol trots.
Maar daar bleef het niet bij, want met zijn tekeningen en schilderijen kreeg Michel ook nog een internationale prijs. Zo werd hij met zijn familie uitgenodigd om naar Denemarken te gaan, om daar op 13-jarige leeftijd een studiebeurs in ontvangst te mogen nemen. De beurs werd hem uitgereikt door Jean Kennedy, de jongere zus van John F. Kennedy.

'Ik vind het fijn om mensen blij te maken'

Michel heeft, zoals hij dat zelf zegt op zijn Facebookpagina, een verstandelijke beperking en wil graag een statement maken, want hij vindt het belangrijk om niet in een hoekje te worden gezet: "Wij zijn ook mensen en moeten gewoon mee kunnen draaien in de maatschappij".
Michel is in Varsseveld - en ook in Bredevoort, zijn vroegere woonplaats - inmiddels goed bekend. Niet alleen vanwege zijn teken -en schilderkwaliteiten, maar ook omdat hij daar de afvalheld is: hij gaat regelmatig op zijn fiets op pad om zwerfafval op te halen. "Mensen vinden het fijn als het afval opgeruimd word en ik vind het fijn om mensen blij te maken", vertelt Michel.
En dat hoopt Michel ook met zijn schilderijen te kunnen doen. "Ik vind het zonde als mijn schilderijen ergens in een hoek staan te verpieteren. Nee, laat zo veel mogelijk mensen van mijn werk maar genieten. Een aantal van zijn schilderijen hangt inmiddels al in het hoofdkantoor van Estinea, de zorgorganisatie waar zijn woonvoorziening met 24-uurszorg onder valt. "Maar de burgemeester van Oude IJsselstreek heeft ook twee schilderijen van mij hangen", voegt Michel vol trots toe.

'Schilderen is een uitlaatklep voor mij'

Naast dat Michel hoopt dat mensen van zijn tekeningen schilderijen kunnen genieten, vindt hij het schilderen vooral heel fijn om te doen: "Het is voor mij een uitlaatklep, ik kan hier mijn ei in kwijt".
Hij laat een schilderij zien van gebouwen met daarop een klok die 9.00 uur aanslaat. Michel: "Dit schilderij heet De Avondklok en dat was toen in coronatijd. Mensen waren het niet zo eens met de avondklok, ik ben ook blij dat dit nu voorbij is".
Michel met zijn schilderij De Avondklok
Michel met zijn schilderij De Avondklok © Omroep Gelderland

'Ik heb al heel veel volger'

Michel heeft ook een eigen Facebookpagina, waar hij regelmatig zijn schilderijen en tekeningen met een verhaaltje erbij op zet: " Soms gaat het over de actualiteit, maar soms ook over iets wat op dat moment in gedachten komt. De mensen vinden dat leuk om te volgen. En ik heb al heel veel volgers, ik weet niet precies hoeveel, maar het zijn er veel en er komen steeds meer mensen bij."
Michel maakt graag tekeningen met verhaaltjes
Michel maakt graag tekeningen met verhaaltjes © Michel Kempers

Michel zoekt verf

Omdat Michel van een uitkering moet rondkomen, heeft hij een oproep gedaan voor acrylverf, zodat hij kan blijven schilderen: "Alles wordt duurder. Ik weet niet precies hoeveel een tube kost, maar mochten er schilders zijn die verf over hebben, dan kunnen zij mij daar heel blij mee maken", laat hij weten.

Michel doet via Gelderland Helpt een oproep:

Kun jij Michel helpen aan acrylverf? Ga naar www.gelderlandhelpt.nl