Rijk van Nijmegen

Hoogleraar noemt drinkadvies wildplassers 4Daagse 'vreemd'

Wildplassen tijdens de 4Daagse
Wildplassen tijdens de 4Daagse © Theo Audenaerd/HH
NIJMEGEN - Om wildplassen tijdens de Nijmeegse 4Daagse tegen te gaan, raadt de organisatie de deelnemers aan niet te veel in een keer te drinken, maar steeds kleine beetjes. "Een heel vreemd advies", stelt Maria Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan het Radboudumc.
"Of je nu tien keer weinig of een keer veel drinkt, maakt niet uit", legt Hopman uit. "Zeker als het warm is, moet je goed drinken." En dan maakt het dus niet uit of je in een keer veel drinkt, als je maar genoeg drinkt.
Het advies om niet zwaar te ontbijten, noemt Hopman wel goed: "Maar ik denk ook niet dat mensen om 4.00 uur aardappelen, spek en eieren gaan eten."

'Adviezen niet kortgesloten'

Wildpoepende en -plassende Vierdaagsewandelaars zijn al jaren een grote bron van ergernis voor doorkomstgemeenten en bewoners. De organisatie hoopt dit ‘onfatsoenlijke gedrag’ te stoppen door de adviezen. Die kwamen voor Hopman overigens als een verrassing. Hoewel de hoogleraar in het medisch team van de 4Daagse zit, wist ze van niets. "Deze adviezen hadden we nog niet kortgesloten."
Dat beaamt Babs Rijke van Stichting DE 4DAAGSE: "Misschien hadden we het haar eerst moeten voorleggen. Zij is de grote kenner. Maar dit zijn tips die wij van wandelaars hebben gekregen en die ook de wandelbond geeft."

'Niet te veel eten'

Fervente Vierdaagselopers geven ook aan dat zij niet zwaar ontbijten. "Ik ontbijt normaal, twee boterhammen of een bakje yoghurt met muesli. Dat ga ik niet veranderen", zegt Caroline Berkhof. René Nederhof sluit zich daar bij aan: "Een boterham met appelstroop, yoghurt en een banaantje." Ron Kooij: "Als je om 3.00 uur opstaat, is je lichaam nog in ruststand. Dan moet je niet te veel eten."
De drie geven aan dat ze vinden dat er genoeg toiletten langs het parcours zijn. "Wildplassen zie je vooral van mannen en op sommige plekken zie je toiletpapier van het wildpoepen", stelt Kooij.
Een plek waar het wildpoepen tijdens de Vierdaagse veel voorkomt, is de bosjes in de Houtlaan in Nijmegen. "Je ziet ze hier het bos induiken. Dan gaan ze geen vogeltjes vangen", stelt omwonende Dago Langen. "We hebben vrij kleine kinderen. Die spelen graag in het bos en dan is het niet fris als er allerlei ontlasting ligt."

'Honderden wildpoepers'

Volgens een andere omwonenden gaat het om 'honderden mensen'. "Iedereen maakt er gebruik van, mannen en vrouwen", vertelt Rai Willemsen. "Vlakbij staan twintig dixi's, maar mensen vinden dat kennelijk stinken. Het is niet leuk dat dit gebeurt. Het hoort niet. Kinderen gaan er spelen. Het duurt wel een halfjaar voor het een beetje is weggetrokken."
Vierdaagse wil af van wildpoepen
Vierdaagse wil af van wildpoepen © Omroep Gelderland
"Ze komen drie dagen langs. Onze kleinkinderen logeren dan graag hier", aldus omwonende John Gerritsen. "Maar het ligt dan behoorlijk vol in de bosjes. Je moet er echt omheen lopen. Het is gewoon smerig."
De omwonenden juichen de campagne van de Vierdaagse-organisatie tegen wildpoepen dan ook toe. "Goed idee. Het blijkt dat er geluisterd wordt", zegt Gerritsen. "We zijn er al jaren over bezig. Hartstikke goed dat ze het doen", vindt Willemsen.

Genoeg toiletten

Volgens Babs Rijke zijn er genoeg toiletten langs de route: "Er staan er 220 per dag. Om de 5 kilometer zijn er toilet-units. En dan zijn er nog tal van openbare toiletten. En er zijn genoeg omwonenden die de deur openzetten voor wandelaars. Misschien kunnen die iets voor hun ramen hangen om dat duidelijk te maken."