Achterhoek

Zwarte Cross-caravan kopen? Hier moet je op letten!

Geert Kleine biedt deze caravan voor 500 euro te koop aan op Facebook.
Geert Kleine biedt deze caravan voor 500 euro te koop aan op Facebook. © Geert Kleine
LICHTENVOORDE - Ben jij die Guus Geluk die caravankaarten voor de Zwarte Cross heeft weten te scoren? En ben je nog op zoek naar een geschikte sleurhut? Er is aardig wat aanbod, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Anders kan die goedkope caravan voor heel wat kosten zorgen. De caravanexpert van de ANWB heeft handige tips!
Natuurlijk hoeft die Zwarte Crosscaravan niet helemaal nieuw te zijn. Toch is het handig om onderstaande tips goed door te lezen voor je ermee naar het festival gaat. Bij aankomst is er vaak veel politie aanwezig, die caravans controleert.
Als de verlichting het bijvoorbeeld niet doet en de papieren niet in orde zijn, dan riskeer je fikse boetes. Ook kan de caravan opgehaald worden door een berger en moet je zelf die kosten ophoesten. Dan heb je geen slaapplaats tijdens de Zwarte Cross en heb je ook nog eens een financiële domper.

Zwarte Crosscaravanticket bijna duurder dan caravan zelf

Een caravan meenemen naar de Zwarte Cross heeft natuurlijk alleen maar zin als je ook een caravanticket hebt weten te bemachtigen. Op Marktplaats worden een paar van deze caravankaarten aangeboden. Wat opvalt is dat de vraagprijs voor caravankaarten - tussen de 480 en 650 euro - bijna net zo hoog zijn als de de vraagprijs van een Zwarte Crosscaravan.
Zwarte Cross-caravan kopen? Hier moet je op letten!
Zwarte Cross-caravan kopen? Hier moet je op letten! © Geert Kleine
Op Marktplaats en Facebook worden momenteel nog verschillende pareltjes aangeboden. De caravan hierboven is ook al helemaal in Zwarte Cross-sfeer geschilderd. 'Zeer nette Zwarte Cross caravan', schrijft Dorien Doorten uit Diever bij haar advertentie op Facebook Marketplace. Binnen zijn vier slaapplekken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Zwarte Crosscaravan?

"Het belangrijkste is dat je veilig met de caravan de weg op kan", zegt Mickel van Erp, caravanexpert bij de ANWB. "Normaal adviseren we om een vochtcontrole te doen bij het kopen van een caravan, maar ik kan me voorstellen dat er andere eisen worden gesteld aan een caravan die vooral bedoeld is om mee naar een festival te gaan. Het is belangrijk om te controleren of de caravan een eigen kenteken nodig heeft."

Hoe weet ik of een caravan een kenteken moet hebben?

Van Erp: "Bij oude caravans is het vaak onduidelijk of er nog een kenteken is. Soms heeft er nooit een kenteken opgezeten of het kenteken is nooit afgemeld bij de RDW. Als een caravan 750 kilo of meer weegt, dan is een kenteken verplicht. De caravan kun je laten wegen bij een milieustraat of transportbedrijf met weegbrug. Vaak zit er een chassisnummer geslagen op de dissel. Dat is een indicatie dat bij die caravan een kenteken hoort. Een caravan met tandem-as is bijna altijd zwaarder dan 750 kilo. Een kleinere caravan met een enkele as kan een twijfelgeval zijn. Twijfel je? Dan kun je bellen met de RDW.

Waar moet een Zwarte Crosscaravan aan voldoen?

"De papierwinkel, zoals het kenteken, moet op orde zijn. Er is geen APK voor caravans, maar het is wel jouw verantwoordelijkheid als bestuurder dat je veilig met de caravan de weg op kan", legt Van Erp uit. Dus:
  • Let op de banden, die mogen niet uitgedroogd zijn. De ANWB adviseert om banden na tien jaar te vervangen, anders riskeer je een klapband. Dat is gevaarlijk, ook voor anderen op de weg.
  • De verlichting moet het doen.
  • Controleer de remmen en de oplooprem, dat is een mechanisme dat ervoor zorgt dat als de auto remt, de caravan ook remt (zodat de caravan niet de auto vooruit drukt).

Wat is een goede prijs voor een Zwarte Crosscaravan?

"Caravans zijn duur momenteel", ziet de ANWB-expert. "De coronacrisis heeft de populariteit van de caravan aangewakkerd. We zien dat caravans hun waarde houden. Een caravan van tien jaar oud is soms maar 2000 of 3000 in waarde gedaald.
500 of 600 euro voor een caravan die op Marktplaats als Zwarte Crosscaravan worden aangeboden, is volgens Van Erp geen gekke prijs. "Ik denk dat het normale prijzen zijn. Je kunt er niet veel van verwachten. Dat een dakraam niet meer open wil, is dan geen groot probleem. Het is geen caravan waar je daarna mee op vakantie gaat. Ik zie ook caravans waar een bar in is gebouwd bijvoorbeeld."

Heb je een speciaal rijbewijs nodig voor het rijden met een caravan?

Van Erp: "Of je met je gangbare B-rijbewijs met een caravan mag rijden, is afhankelijk van het gewicht van de caravan én de auto. Het gewicht van de caravan en de auto vind je op het kentekenbewijs. Als de combinatie van auto en caravan meer is dan 3500 kilo, dan heb je een BE-rijbewijs nodig. Let op: een elektrische auto is een stuk zwaarder dan een 'gewone' auto. Je kunt dan al snel boven de 3500 kilo uitkomen."

Wat doe ik met de caravan als de Zwarte Cross voorbij is?

"In de meeste gemeenten mag een caravan niet langer dan drie dagen op straat geparkeerd staan. Je kunt dit checken in de APV van jouw gemeente. Het beste is om de caravan te stallen. Het vinden van een stalling wordt wel steeds lastiger", waarschuwt Van Erp.
De organisatie van de Zwarte Cross vraagt bij een caravankaart om een borg. Festivalgangers die de caravan weer netjes mee naar huis nemen, krijgen de borg teruggestort. De organisatie verhaalt de verwijderingskosten bij degene die de caravan op het festivalterrein in Lichtenvoorde laat staan. En de borg, daar kun je dan ook naar fluiten, zo vermeldt de Zwarte Cross in het campingreglement op de website.

Wat is de gouden tip?

Caravanexpert Van Erp: "Maak veel lol en koop iets waarmee je veilig en legaal de weg op kan."

Zie ook: