Gelderse Vallei

Olympiër Maarten komt cheque zelf ophalen bij 4daagse zwemmertjes

Maarten krijgt cheque met opgehaalde geld deelnemers Zwem4daagse
Maarten krijgt cheque met opgehaalde geld deelnemers Zwem4daagse © Omroep Gelderland
EDE - Tijdens de Zwem4daagse hebben kinderen in Ede 1074 euro extra bij elkaar gezwommen voor de stichting van Olympisch zwemmer Maarten van der Weijden. En die kwam de beroemde zwemmer zelf in ontvangst nemen.
De zwemmer, die Olympisch goud won, leukemie overwon en daarna als eerste de Elfstedentocht zwom, is nog altijd wereldrecordhouder open water zwemmen. Hij richtte de MvdW Foundation op om fondsen in te zamelen voor onderzoek naar behandelingen tegen kanker.
Voor het zwemmen van een van de vele de Zwem4daagse's betalen deelnemers € 10,00. Daarvan gaat € 1,00 naar de Maarten van der Weijden-foundation. Maar de deelnemers konden ook een extra steentje bijdragen door een eigen inzamelingsactie te starten.
Bekijk hier de ontmoeting tussen Maarten van der Weijden en de kinderen:
De kinderen haalden geld op voor het goede doel.

'Onze oma overleed aan kanker'

Dit jaar doen 15 locaties mee, en in Ede verzamelden veel deelnemertjes wat extra's. Omdat alle deelnemers voor hun eigen reden geld ophaalden, besloot de zwemmer persoonlijk langs te komen om die verhalen te horen.
Maarten is ontroerd door de actie van onder meer twee zusjes wiens oma aan kanker overleed. "Het is fantastisch dat zoveel kinderen meehelpen om goed onderzoek mogelijk te maken. Ik ben echt trots op wat er hier ingezameld is."
“Ik heb dit jaar extra mijn best gedaan om geld op te halen”, vertelt een meisje terwijl ze het zwembad uitkruipt. "Ik vind het heel belangrijk dat de artsen goed hun werk kunnen doen. Ik heb meer dan 100 euro opgehaald en hoop dat ze dat geld kunnen gebruiken om een pilletje te maken voor alle zieke mensen".
De zwemmer wachtte het meisje op, dat het meeste had opgehaald, aan het einde van haar laatste baantje. Van der Weijden: "Ik vind het heel knap hoeveel geld je hebt binnengehaald! Voor ons is het super belangrijk wat je hebt gedaan."

De koning van de uitdagingen

Voor deze zwemmer zelf is ook is geen uitdaging gek genoeg als het gaat om geld binnenhalen voor zijn stichting. “Volgend jaar ga ik de Elfstedentocht triatlon doen. Veel mensen verklaren me voor gek, maar het geld is echt nodig.”
"Veertig jaar geleden was het nog zo dat van de tien patiënten die kanker kreeg, zeven het niet zouden overleven. Inmiddels is dat aantal gedaald naar drie. Voor zulke verbetering zal ik altijd blijven vechten".
Zo ook de zusjes Vajèn en Jazmea: "Onze oma is aan kanker overleden. Dat vinden we nog steeds heel verdrietig", vertellen ze. "Ik hoop dat artsen er snel achter komen wat ze tegen de ziekte kunnen doen. Wij hebben in elk geval heel goed gezwommen en geld opgehaald."
Als echte zwemfanaat kan Maarten het niet laten ook even een stukje mee te zwemmen. "Het is nat, maar heerlijk", grapt de zwemmer. Als de medailles en handtekeningen ook zijn uitgedeeld staat Maarten nog maar één ding te doen. "Heerlijk naar mijn vrouw en kinderen thuis, en ze allemaal een hele dikke knuffel geven."