Rijk van Nijmegen

Herinrichting Millingerwaard bijna klaar: meer natuur en ruimte voor rivier

Ruimte voor rivier leidt tot meer natuur
Ruimte voor rivier leidt tot meer natuur © Omroep Gelderland
KEKERDOM - De werkzaamheden in de Millingerwaard, ten oosten van Nijmegen zitten in de laatste fase. Sinds 2013 werken grote machines in de uiterwaarden van de Waal om de rivier én de natuur meer ruimte te geven. In het grootste deel van de Millingerwaard is de rust inmiddels wedergekeerd en heeft de natuur vrij spel. Zo kloppen bittervoorns weer aan bij mosselen om eitjes te leggen.
Vanaf de dijk bij parkeerplaats Lange Paol in Kekerdom is te zien hoe machines bezig zijn om de laatste werkzaamheden af te ronden. Er wordt zand opgespoten, zodat het gebied de gewenste dynamiek krijgt.
Uiteindelijk zal het de rivier zelf zijn die de vernieuwde Millingerwaard vorm geeft. Bij hoogwater loopt het gebied onder, waardoor de waterstand in de Waal met zes centimeter afneemt. Dat is belangrijk voor de waterveiligheid in ons land.

Zeldzame diersoorten

Samen met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink struint boswachter Daan Meeuwissen van Staatsbosbeheer door de Millingerwaard. Nu de herinrichting zo goed als afgerond is, kunnen de rivier en de natuur weer hun eigen gang gaan. In het natuurgebied komen zeldzame dieren- en plantensoorten voor, waaronder de bever en de zeearend. Ook voor de otter is het geschikt leefgebied, maar het is onduidelijk of deze viseter er nog is.
Luister naar de radioreportage (1-3)

Bittervoorn klopt aan bij mossel

Wandelaars zijn vrij om door de Millingerwaard te struinen. In tegenstelling tot de meeste andere Gelderse natuurgebieden mag je hier van de paden af. Konikpaarden en Galloway-runderen slenteren rond en helpen het gebied open te houden. Daardoor is er plek voor veel verschillende plantensoorten waarvan er nu veel in bloei staan.
Boven het water vliegen zwarte sternen. De vogels van het ondiepe moeras pikken kleine visjes uit het water. Dat water heeft hier diepe en ondiepe delen, vertelt Meeuwissen. Dat is onder andere belangrijk voor vissen. Een van de vissoorten die in de Millingerwaard leeft is de bittervoorn. Dit kleine, karperachtige visje zet de eitjes af in een mossel. Om ervoor te zorgen dat de mossel 'open doet', kloppen de mannetjes van de bittervoorns bij de mosselen aan.
Luister naar de radioreportage (2-3)

Boswachter struinde hier als kind al rond

De Millingerwaard is 5.000 hectare groot en maakt onderdeel uit van natuurgebied de Gelderse Poort. Niet het hele gebied in de Millingerwaard is de afgelopen jaren op de schop gegaan. Zo is het Kolenbrandersbos onaangetast gebleven. "Het hardhoutooibos kom je op maar heel weinig tegen in ons land", vertelt Meeuwissen.
Als kind al was de boswachter veel in dit gebied te vinden. Hij weet dan ook als geen ander hoe de Millingerwaard in de afgelopen dertig jaar is veranderd. In het natuurgebied zijn dingen gebeurd die hij destijds niet voor mogelijk had gehouden.
Luister naar de radioreportage (3-3)

3 juli: feest in de natuur

Op zondag 3 juli wordt het herinrichtingsproject feestelijk afgesloten. De boswachters van Staatsbosbeheer geven dan onder meer rondleidingen door de Millingerwaard. Ook wordt een luisterroute in gebruik genomen. Het duurt nog tot september voordat alle machines uit het gebied zijn verdwenen en dat de rivier en de natuur de regie weer helemaal zelf in handen hebben.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.