Gelderse Vallei

Hier maken ambtenaren plaats voor Oekraïense vluchtelingen

De Villa van de gemeente Scherpenzeel waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.
De Villa van de gemeente Scherpenzeel waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. © Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - In een deel van het gemeentehuis in Scherpenzeel worden sinds donderdagmiddag vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Het gaat om de Villa, een woonhuis dat als kantoor dienst deed en nu weer omgebouwd is tot een woning voor 32 mensen. De ambtenaren die er werkten hebben in het hoofdgebouw van het gemeentehuis een flexplek gekregen.
"Het bevalt goed", zegt Jan Boertjes, technisch beleidsmedewerker groen. Hij is één van de ambtenaren die moesten verhuizen van de Villa naar het hoofdgebouw van het gemeentehuis. "Door corona zijn we natuurlijk al gewend heel flexibel te werken. Ik ben in mijn werk ook best veel buiten met aannemers bijvoorbeeld. En soms vergaderen we zelfs buiten als het goed en droog weer is."
Jan Boertjes aan het werk op zijn nieuwe flexplek.
Jan Boertjes aan het werk op zijn nieuwe flexplek. © Omroep Gelderland
Dat hij geen vast bureau meer heeft dat hij persoonlijk kan inrichten, vindt Jan geen probleem. "Ik heb gewoon iedere dag mijn koffer bij me en daar zit alles in wat ik nodig heb voor die dag. Verder heb ik samen met collega's een kamer waar ik een kast heb waar de belangrijkste spullen in zitten die we nodig hebben voor ons werk."
32 vluchtelingen
"Donderdag komen hier de eerste vijf van maximaal 32 vluchtelingen uit Oekraïne", vertelt Remco Peeters. Hij is normaal gesproken manager bedrijfsvoering van de gemeente Scherpenzeel, maar nu ook coördinator van de noodopvang. Peeters laat zien wat er in de Villa allemaal is gedaan om de vluchtelingen te kunnen huisvesten.
"Dit gaat de keuken worden", zegt hij staande in een ruimte waar nog hard gewerkt wordt om fornuizen te plaatsen. "Mensen kunnen hier hun eten bereiden. Aan beide kanten van de keuken komen twee gasfornuizen, dus dan hebben we vier plekken om te koken. We denken dat dat voor 32 mensen genoeg is." Ook aan koelkasten is gedacht. Er zijn twee ruimtes ingericht met tafels en stoelen om samen te eten.
In het gebouw was volgens Peeters geen plek om badkamers te bouwen. "Dus we hebben drie douche-units aangeschaft. Het zijn eigenlijk drie kleine badkamertjes op wielen." De units staan buiten. Om er gebruik van te maken moet men naar buiten. Hekken met doeken moeten mensen wat privacy geven onderweg van de Villa naar de douche-units.
Remco Peeters bij de douche-units.
Remco Peeters bij de douche-units. © Omroep Gelderland
Aldi
Met de nieuwe opvang in de Villa van het gemeentehuis zegt Scherpenzeel haar verantwoordelijkheid te willen nemen om oorlogsvluchtelingen een veilige plek te bieden. Er was eerder een tijdelijke noodopvang in een leegstaande Aldi aan de Dorpsstraat, maar die is 18 juni dichtgegaan. In de gemeente worden dertig vluchtelingen particulier opgevangen.
De Oekraïeners die hun intrek nemen in de Villa kunnen er een half jaar tot een jaar blijven, of zolang als nodig blijkt te zijn. Het bewoonbaar maken van het voormalige kantoor heeft ruim 70.000 euro gekost. De ambtenaren zullen er nooit meer terugkeren. Het gemeentelijk apparaat gaat namelijk verhuizen naar een locatie in het centrum van het dorp.