Rijk van Nijmegen

Twee tbs'ers ontsnapt: 'Kliniek heel nuttig, maar veiligheid staat voorop'

Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls.
Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. © ANP
NIJMEGEN - De ontsnapping van twee tbs'ers uit de tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen is voor Hubert Bruls reden tot zorg. De burgemeester heeft kritische vragen over de beveiliging van het forensisch psychiatrisch centrum en is ongerust over het veiligheidsgevoel van inwoners.
“Ik vind dit buitengewoon ernstig en ben ervan geschrokken. Ik ben namens mijn stad bezorgd. Een tbs-kliniek vind ik heel nuttig, maar het moet wel voor inwoners van Nijmegen veilig zijn. Dit soort ontsnappingen doen afbreuk aan het veiligheidsgevoel van inwoners. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat mensen die binnen moeten blijven, ook binnen blijven”, zegt Bruls.
Ik wil uit de mond van de directie horen wat er precies is gebeurd
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen
De burgemeester van Nijmegen wil dan ook met de directie van de Pompekliniek om tafel. “Ik wil uit de mond van de directie horen wat er precies is gebeurd en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Ook ben ik benieuwd welke maatregelen de kliniek in petto heeft om dit soort ontsnappingen, waarbij er hulp is van buitenaf, in de toekomst tegen te gaan. Niet iedereen in de kliniek wordt uit vrije wil behandeld, dus er moet een strak en veilig regime zijn.”
Het is overigens niet de eerste keer dat Bruls kritisch is over de beveiliging van de tbs-kliniek. Na ontsnappingen in 2017 en 2019 sprak hij ook al met de directie. “Er zijn toen stevige gesprekken gevoerd en er is toen heel goed gekeken naar hoe het met de beveiliging bij de Pompekliniek zit. Ik had gehoopt dat ontsnappen inmiddels niet meer zo makkelijk zou kunnen.”

Bouw tweede hek

In 2021 is de Pompestichting begonnen met de bouw van een tweede hek met stroomdetectie. Het hek is voor 75 procent af en moet eind van het jaar helemaal klaar zijn. Volgens Bruls onderstreept de ontsnapping van dinsdagavond het belang van het extra hek. “Ik ben zeer blij dat het hek er komt. Juist ook omdat de ontsnapping heeft plaatsgevonden op de plek waar het tweede hek nog wordt gebouwd. Dus ik denk dat als het hek af is, het zeker gaat helpen. Maar het kan ook zijn dat er toch wat meer intern moet gebeuren.”
De ingang van de Pompekliniek.
De ingang van de Pompekliniek. © ANP
Bruls heeft niet alleen kritische vragen over de beveiliging, hij maakt zich ook zorgen over wat de ontsnapping doet met het draagvlak voor een tbs-kliniek in de stad. “Het draagvlak is sowieso al fragiel en dit is wel even flink schrikken. Het draagvlak onder inwoners wordt door zo’n ontsnapping natuurlijk niet groter.”

Veiligheid niet in geding

Volgens Bruls is rondom de ontsnapping de veiligheid van inwoners niet in het geding geweest. “De twee mannen zijn heel snel ontsnapt en waarschijnlijk in razende vaart weggereden. Dus tegen de tijd dat de melding kwam, waren ze waarschijnlijk Nijmegen al uit. Dreigen met geweld is ook niet aan de orde geweest. Al kan ik me zeker voorstellen dat er toch mensen zijn die zich zorgen maken.”
Hij benadrukt dat het wel belangrijk is dat de mannen snel worden gepakt. “Ze hebben nogal wat misdrijven op hun kerfstok staan en vallen in een zware categorie. Ze zijn dan misschien wel Nijmegen uit, maar we weten niet wat voor een andere plannen ze aan het beraden zijn.”

Bewakers niet op tijd

Directeur van de Pompestichting Edo de Vries laat weten begrip te hebben voor de zorgen van Bruls. “We begrijpen dat hij vanuit zijn rol als hoofd veiligheidsdriehoek kritische vragen moet stellen. Wij gaan graag met de burgemeester in gesprek om die te beantwoorden.”
De twee mannen waren er binnen een minuut vandoor
Edo de Vries, directeur Pompestichting
De Vries geeft aan dat de ontsnappingspoging dinsdagavond gelijk door de bewaking is opgemerkt. “Bewakers hebben direct alarm geslagen, maar de actie ging zo snel dat de beveiliging er niet op tijd bij kon komen. De twee mannen waren er binnen een minuut vandoor.”
Een woordvoerder van de tbs-instelling liet eerder aan Omroep Gelderland weten dat de beveiliging van de Pompekliniek aan de norm voldoet. Op de vraag hoe het dan toch kan dat twee mensen zijn ontsnapt, wil De Vries niet reageren. Wel laat hij weten dat de kliniek zich momenteel beraadt op verdere aanscherping van de beveiliging.
De gezochte Dijkman (links) en Windster.
De gezochte Dijkman (links) en Windster. © Politie.nl

Niet benaderen

Luciano Dijkman (24) en Sherwin Benshomin Windster (27) ontsnapten dinsdagavond rond 20.30 uur uit de Pompekliniek. Dat gebeurde aan de achterzijde waar het hek van buitenaf was opengemaakt met een slijptol. Daarna zijn ze gevlucht in een witte Volkswagen Golf.
Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is op zoek naar Dijkman en Windster. De politie benadrukt haar te bellen en de mannen niet te benaderen als ze worden gezien.
Dijkman zat in Nijmegen een celstraf van vijf jaar uit voor een gewapende overval. Ook was hem tbs met dwangverpleging opgelegd. Zijn medevluchter Windster is in 2019 veroordeeld tot vijfenhalf jaar cel en tbs voor een dubbele afpersing en een gewapende overval. Daarbij schoot hij een van de slachtoffers dood.

Zie ook: