Gelderland

Code geel voor onweer, hagel en windstoten

Er worden onweersbuien voorspeld deze middag.
Er worden onweersbuien voorspeld deze middag. © ANP
ARNHEM - In de loop van de middag kunnen we in Gelderland te maken krijgen met stevige onweersbuien. Het KNMI geeft code geel af voor onze provincie.
Het KNMI waarschuwt voor windstoten van 60 km per uur en kans op hagel. De verwachting is dat deze buien tussen 17.00 en 20.00 over Gelderland trekken.
Vervolgens trekken er komende nacht opnieuw buien over ons land. Dat brengt opnieuw mogelijk onweer en naar verwachting gaat dat gepaard met veel regen. Lokaal kan er 20 tot 40 mm neerslag vallen. Op enkele plekken zelfs nog meer.

Hoge temperaturen

Maar voordat de buien over het land trekken wordt het vandaag eerst tropisch warm. Weerplaza voorspelt dat de temperatuur kan oplopen tot boven de 30 graden. De hoogste temperatuur wordt voorzien in Gelderland. Hier kan de temperatuur zelfs oplopen naar 31 of 32 graden. De kans is groot dat het provinciale dagrecord wordt gebroken. Later vanmiddag zal de neerslag voor enige verkoeling zorgen.

'We zitten op recordkoers'

Weerman Raymond Klaassen van Weerplaza bevestigt het trots. "We zitten vandaag inderdaad op recordkoers. Want we verwachten een maximumtemperatuur van 31-32 graden in Gelderland en op 23 juni is op de huidige KNMI-meetstations nog nooit meer dan 30,4 graden gemeten. Dat was in 2005, in Deelen. Met andere woorden: dat record zit er wel in!"