Noord-Veluwe / Rivierengebied

Van ruwe scheepswerf tot lingeriewinkel: familiebedrijven zijn er in alle kleuren

De lingeriezaak organiseert ieder jaar een modeshow.
De lingeriezaak organiseert ieder jaar een modeshow. © Omroep Gelderland
EPE/BENEDEN-LEEUWEN - De één moet er niet aan denken, terwijl de ander er juist gelukkig van wordt: elke dag samen werken met je familie. Gelderland telt veel familiebedrijven, die vaak van generatie op generatie worden overgedragen. Onze laatste aflevering: De familie Woudenberg uit Beneden-Leeuwen is dagelijks te vinden op hun 'ruwe' scheepswerf, terwijl de zusjes Hullegie in Epe in hun lingeriewinkel staan.
Het bedrijf van de zussen bestaat al ruim honderd jaar en beschikt over de titel hofleverancier. In 1921 begon het met Herman Hullegie die op zijn bakfiets Vaassen doorging om petten en ondermode te verkopen. Later werd dat een winkel met in 1972 een tweede vestiging. Daar is inmiddels de winkel 'Hullegie, sisters in lingerie' gevestigd. "Mensen denken vaak bij Epe aan zwarte kousen en de kerk. Dat is het absoluut niet meer" vertelt Marieke Hullegie. Zij nam in eerste instantie de zaak van haar ouders over, zus Christine kwam er later bij.
"Ik dacht echt dat ik nooit bij mijn ouders in de zaak ging, dat vond ik heel stom", vertelt ze. "Ik heb veel gereisd en andere banen gehad. Toen wist ik dat ik niet voor een baas wilde werken, ik wilde ondernemen. Wat vind ik leuk, dacht ik? Dat was toch uiteindelijk winkeltje spelen, in de lingerie." Even overwoog ze alleen de zaak in Vaassen over te nemen, omdat haar zus al de zaak in Epe had. "Maar dat zag ik toch niet helemaal zitten. Toen kwam Marieke naar me toe met de vraag of ik bij haar wilde komen omdat ze het niet alleen trok."

Scheepswerf

Ook in Beneden-Leeuwen huist een familiebedrijf, maar wel iets wat niet in hetzelfde straatje ligt als een lingeriezaak. De familie Woudenberg zit sinds midden jaren '50 in de scheepsbouw en reparatie. Het begon in Dordrecht, maar ze verhuisden in 1974 naar onze provincie. Jesper Woudenberg (derde generatie) werkt sinds vorig jaar fulltime bij zijn vader. "Ik heb hier altijd al rondgelopen als een jongen van zes of zeven jaar. Mijn vader liet mij altijd m'n gang gaan, zo is het met de paplepel ingegoten."
De tekst gaat verder onder de foto.
Op de scheepswerf lijk je terug te gaan in de tijd.
Op de scheepswerf lijk je terug te gaan in de tijd. © Omroep Gelderland
Als je het bedrijf binnenkomt lijkt het alsof je teruggaat in de tijd. Ze gebruiken nog veel oude machines en technieken. 'Als het niet stuk is, waarom zou je het dan vervangen', is het motto. Naast vader en zoon werkt ook de dochter in het bedrijf. Dymphie Woudenberg doet de administratie en marketing. "Eigenlijk bij alles wat het echte werk ondersteunt, kom ik om de hoek kijken. Ik vind het heel gaaf dat ik werk in een bedrijf dat door mijn opa is begonnen. Wat is er mooier dan dat zijn naam erin voortleeft."
Of het werken met familie niet lastig is? "Soms maakt het het moeilijker, maar op het resultaat ben je dan ook extra trots. Werken met je familie maakt dat soms de balans iets verstoord raakt. Je wil niet dat je op je verjaardag nog last hebt van het zakelijke dingetje wat nog niet is opgelost", concludeert ze.
Bekijk hieronder de hele uitzending van Fa. Milie BV.
Fa. Milie BV - Familie Hullegie en Familie Woudenberg