Rijk van Nijmegen

Recordloper Bert van der Lans (90) stopt definitief met de Vierdaagse

Bert van der Lans.
Bert van der Lans. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het is over en uit voor Bert van der Lans. Na 71 keer de Vierdaagse van Nijmegen te hebben gelopen, stopt de recordloper er definitief mee. En dat is een emotioneel besluit voor de 90-jarige wandelaar, zegt dochter Esther.
Van der Lans is een begrip voor de Nijmeegse Vierdaagse. Achter de schermen, maar vooral ook vóór de schermen. Want zijn record van 71 uitgelopen edities is en blijft indrukwekkend.
Het was al hoogst onzeker of de Nijmegenaar dit jaar daadwerkelijk zou gaan lopen. Sinds zijn laatste wandelmars in 2019 heeft hij te veel tegenslag gehad. Zijn zoon overleed, zijn vrouw zit in een verzorgingstehuis en zelf heeft hij inmiddels de ziekte van Parkinson. Onlangs kreeg hij ook nog een pacemaker en toen zei hij al dat het er niet hoopvol uit zag.

Uitstel zorgt nu definitief voor afstel

Door corona moest Van der Lans, net als alle andere lopers de Vierdaagse twee jaar uitstellen. Al zag hij er vorig jaar ook nog wel een positieve kant van in dat het wandelevenement niet doorging.
"Om met Cruijff te spreken: elk nadeel heb se voordeel", zei de Nijmegenaar toen. "Dat betekent dat mijn record nog een jaartje blijft staan." Dat record blijft voorlopig sowieso staan, want eerder werd duidelijk dat ook Dick Koopman niet meer mee ging doen. Koopman zat Van der Lans op de hielen met 70 uitgelopen keren.