Gelderse Vallei

Minister wil protestboeren straffen die met trekkers op de snelweg reden

Minister Dilan Yesilgoz van Justitie en Veiligheid.
Minister Dilan Yesilgoz van Justitie en Veiligheid. © ANP
STROE - Boeren die deze woensdag tijdens het protest in Stroe 'de regels aan hun laars hebben gelapt' door met hun trekkers op de snelweg te rijden, komen daar niet mee weg. Dat zegt minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.
Ze stelt dat in hoeverre dat kan, boeren worden beboet voor hun acties. "Mijn belangrijkste boodschap aan hen: onze wetten gelden voor iedereen." Yesilgöz zegt dat er verschillende manieren zijn om op te treden.

Achteraf beboeten

Eén daarvan is het achteraf beboeten van de trekkerbestuurders. Kentekens zijn echter nog niet verplicht voor trekkers, wat boetes uitschrijven in sommige gevallen lastig maakt.
"Er zijn veel boeren geweest die zich aan de regels en afspraken hebben gehouden en toch hun geluid hebben laten horen", zegt Yesilgöz. "Veel boeren hebben er misbruik van gemaakt. Waarschijnlijk denken zij dat ze ermee wegkomen. Ik hoop dat we in een land leven waar dat niet zo is."
De politie heeft rond het boerenprotest enkele honderden boetes uitgedeeld. Dat laat nationaal commandant bij de politie Willem Woelders woensdagavond weten. Vele boeren gingen op verschillende plekken in het land de snelweg op met hun trekkers. Volgens Woelders is er bij excessen ingegrepen door de politie. "Dat alle weggebruikers veilig thuiskomen is en was ook vanavond prioriteit."
Yesilgöz vindt dat de boeren de politie onder druk hebben gezet door met grote getalen de snelweg op te gaan. "Ik snap dat de politie dan vooral kijkt hoe de situatie zo veilig mogelijk wordt gehouden voor andere weggebruikers."
Enkele boeren zijn al beboet op de A1, zegt de politie op Twitter.

Zwaar ongeluk op A12

Op de A12 bij Ede is na afloop van het protest een ernstig ongeval gebeurd met een trekker. Drie personen zijn daarbij gewond geraakt. Hoe het ongeval kon gebeuren, is nog niet duidelijk. De A12 ziet tot ongeveer 21.30 uur dicht vanwege het onderzoek.
Een fotocorrespondent die ter plaatse was, meldt dat negen trekkerbestuurders de rode kruizen boven de snelweg hebben genegeerd. Onder politiebegeleiding zijn ze de snelweg afgeleid. Of ze ter plekke beboet zijn, is niet bekend.
De trekkers worden de A12 afgeleid.
De trekkers worden de A12 afgeleid. © Persbureau Heitink