Gelderland

Ziekenhuizen maken stuk voor stuk winst, ondanks extra kosten door corona

De Gelderse ziekenhuizen maakten, ondanks de extra coronazorg in 2021, winst.
De Gelderse ziekenhuizen maakten, ondanks de extra coronazorg in 2021, winst. © Pixabay
HARDERWIJK - Ziekenhuizen in Gelderland hebben vorig jaar allemaal winst gedraaid. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Dit is opmerkelijk, omdat een aantal ziekenhuizen vorig jaar nog waarschuwde voor rode cijfers als gevolg van de extra kosten door corona.
Het Nijmeegse Radboudumc maakte de meeste winst: bijna 10 miljoen euro (minder dan 1 procent van de totale omzet). Het is dan ook het grootste ziekenhuis van de provincie dat ook verdient aan onderzoek en onderwijs. Ook het Arnhemse Rijnstate deed goede zaken en maakte een winst van 8,2 miljoen euro (1,5 procent van de totale omzet).
Omdat ziekenhuizen geen commerciële instellingen zijn, betalen zij de winst niet uit. Ziekenhuizen zetten de extra miljoenen vooral opzij voor investeringen in de toekomst. Zo spaart het Slingeland Ziekenhuis voor het nieuwe gebouw in Doetinchem.

Ook wijzen de ziekenhuizen erop dat de zorgkosten in de toekomst alleen maar zullen oplopen, waardoor ze nu een buffer nodig hebben. Eén van de extra kostenposten is het personeel: ziekenhuispersoneel krijgt er, na meerdere stakingen, in de nieuwe cao salaris bij.

Opmerkelijk is het positieve resultaat van het St Jansdal van 4,5 miljoen euro. Midden vorig jaar vreesde financieel directeur Arend Jan Poelarends juist nog verlies te lijden over 2021. Het ziekenhuis in Harderwijk had extra kosten door meer personeel, meer bedden en extra beademingsapparatuur. “Als we zo doorgaan, dan is de kans vrij groot dat we in de rode cijfers terechtkomen”, waarschuwde hij toen.
"Het zag er op dat moment helemaal niet zo rooskleurig uit, maar het heeft uiteindelijk gunstiger uitgepakt", zegt Poelarends nu. "De belangrijkste reden is dat we met één zorgverzekeraar aanvullende afspraken hebben gemaakt. We liepen er al een paar jaar tegenaan dat we meer zorg leverden dan we van hen vergoed kregen, maar het kon toch niet zo zijn dat we daardoor in de rode cijfers zouden komen. Daar zijn ze toen in meegegaan."
Daarnaast viel de coronazorg in de tweede helft van het jaar mee. "Dat hebben we, met de kennis van nu, te negatief ingeschat. De impact van corona viel mee en het lukte om ook de gewone zorg grotendeels overeind te houden."

Toch nog veel inhaalzorg

Ook ziekenhuis Rivierenland in Tiel sloot zich destijds aan bij de zorgen van het St Jansdal. Deels terecht, want zij draaiden vorig jaar uiteindelijk een minieme winst van slechts 100.000 euro.
Een tegenvaller, zegt het ziekenhuis. “Dit is grotendeels terug te voeren op de coronapandemie, waardoor we veelvuldig de zorg moesten op- en afschalen. Dat het resultaat überhaupt positief is, is te danken aan het feit dat we in 2021 zelf nog heel veel inhaalzorg hebben geleverd aan onze patiënten.” En hoe meer zorg er geleverd wordt, hoe meer een ziekenhuis betaald krijgt van de zorgverzekeraars.
Ook andere ziekenhuizen hebben in het tweede helft van het jaar extra patiënten kunnen helpen, zoals het Rijnstate. Het Arnhemse ziekenhuis heeft daardoor in totaal zelfs 2 procent méér patiënten geholpen dan van tevoren verwacht, wat niet veel ziekenhuizen is gelukt.

Noodknop

Ziekenhuizen konden vorig jaar, net als in 2020, gebruikmaken van speciale compensatieregelingen voor de extra coronazorg. Zo kregen ze allemaal een vergoeding voor extra kosten zoals mondkapjes en extra schoonmaak. Mochten ze door alle coronazorg veel minder andere zorg hebben geleverd, dan kregen ze daar ook een vergoeding voor om uit de rode cijfers te blijven.
Zo kreeg Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen 24,7 miljoen euro extra vergoed. Mede daarom kwam het resultaat voor dat ziekenhuis uit op 2,4 miljoen euro.
Geen van de ziekenhuizen heeft een beroep moeten doen op de zogeheten 'hardheidsclausule': een soort noodknop waarmee ziekenhuizen gered konden worden, mochten ze het ondanks alle andere compensatieregelingen financieel niet redden.
Begin dit jaar maakte Omroep Gelderland deze uitlegvideo over de vraag: wie betaalt het coronabed?
Wie betaalt alle extra coronabedden?