Gelderse Vallei

Zo verliep het massale boerenprotest in Stroe

De kaart kwam net na het boerenprotest waar in dat gebied duizenden boeren demonstreerden
De kaart kwam net na het boerenprotest waar in dat gebied duizenden boeren demonstreerden © Omroep Gelderland
STROE - 60.000 mensen met 20.000 trekkers protesteerden deze woensdag in Stroe tegen de stikstofplannen van het kabinet. "Dit was de aftrap van een lange reeks betogingen", zei voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF).
Het officiële programma begon ruim een uur te laat, omdat er nog veel boeren onderweg waren naar het terrein waar actie werd gevoerd.
"De maat is vol. De staat is in oorlog met de boerenrepubliek", zei Agractie-voorman Bart Kemp, de eerste spreker.

'Den Haag is bang voor jullie'

"Den Haag is bang voor jullie, maar jullie niet voor Den Haag, of wel?", zei de FDF-voorman tegen de boeren. Ook riep hij dat hij helemaal klaar is met politici.
Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) noemde het stikstofbeleid 'totale waanzin'. “Ik ga hiermee door tot ik een ons weeg. En met mijn kilo’s kan ik dat heel lang volhouden.” Roelof Bisschop (SGP) zei dat hij hoopt dat Den Haag in gesprek gaat met de boeren.

'Er is geen stikstofprobleem'

Joost Eerdmans (JA21) hoopt dat er een reparatiewet komt die de boeren tegemoet komt. BVNL en de PVV kiezen voor ontkenning in hun woorden aan de boeren. “Er is geen stikstofprobleem.”
Kamerlid Pieter Omtzigt riep de aanwezigen bij het boerenprotest op het gesprek gaande te houden, "ook met mensen met wie je het totaal niet eens bent".
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) had CDA-Kamerlid Derk Boswijk aangeraden om niet naar Stroe te komen. Toch was hij er: "Het was voor mij geen optie om niet te gaan." Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) bleven wel weg na een negatief advies van de NCTV.

Mensen vallen flauw

In de middag waren er problemen door de hitte op het protestterrein. Verschillende mensen vielen flauw en de EHBO-posten waren overbelast. De politie deelde waterflesjes uit. Ook op de A1 werd door gemeente en hulpdiensten aan boeren water uitgedeeld.
Het was zo druk dat de gemeente Barneveld even voor half drie opriep om niet meer naar Stroe te komen. "Het verkeer staat vast en de wegen zijn vol." Het programma werd ook iets ingekort.

'Niet luisteren naar deugknapen'

"We gaan niet luisteren naar de deugknapen in Den Haag, maar doen ze de ogen open. Het wordt tijd dat ze de woede voelen van een nieuwe generatie boeren. We zullen dit net zolang doen tot het beleid gekeerd is", benadrukte FDF-voorman Van den Oever.
Kijk naar een impressie van het boerenprotest in Stroe:
Sfeerimpressie boerenprotest Stroe