Rijk van Nijmegen

Hoe kunnen tbs'ers weer ontsnappen uit de Pompekliniek?

De ingang van de Pompekliniek.
De ingang van de Pompekliniek. © ANP
NIJMEGEN - Hoe kunnen tbs'ers opnieuw ontsnappen uit de Pompekliniek in Nijmegen? Het is de derde keer in enkele jaren tijd. Tbs-advocaat Jan Jesse Lieftink is verbaasd: "Hoe komen die twee überhaupt in de buurt van die hekken?"
Luciano D. (24) en Sherwin Benshomin W. (27) wisten dinsdagavond om 20.30 uur te ontsnappen. 's Ochtends maakte de Pompekliniek pas bekend dat de twee voortvluchtig zijn.
"We hebben dat gedaan op verzoek van de politie, zodat zij de ruimte hadden het onderzoek op te starten zonder dat iedereen er al van wist. Daarnaast hadden we 's nachts ook niet meer veel mensen telefonisch kunnen bereiken", zegt woordvoerder Inge Noordijk van de tbs-kliniek.
Ik begrijp dat mensen zich zorgen maken
burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen
Burgemeester Hubert Bruls is dinsdagavond geïnformeerd over de ontsnapping. “Gelukkig is er geen geweld bij gebruikt. Maar dit is een ernstige zaak en ik begrijp dat mensen zich zorgen maken. Ik ga ook nog in gesprek met ProPersona (waar de Pompekliniek onderdeel van is, red.) over hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Hoe komen ze bij het hek?

'Triest' noemt Lieftink de uitbraak. "Luciano D. zat er pas een maand of twee. Hij is in staat om op klaarlichte dag bij een hek te komen, terwijl hij daar net zit en waarschijnlijk nog niet eens vrijheden heeft weten op te bouwen."
De advocaat heeft beide ontsnapte tbs'ers eerder bijgestaan. Hij heeft meerdere ontsnappingszaken gedaan. "Ik weet dat het niet normaal is dat ze bij dat hek kunnen komen. Mensen zitten op eigen afdelingen met buitenruimes. Die hekken komen niet in de buurt van de buitenruimtes. Hoe kom je daar? Ik heb werkelijk geen idee."
Naar verluidt is er een gat in het hek gemaakt met een slijptol. Wie dat heeft gedaan, is niet bekend. "Die tbs'ers kunnen wel contact hebben met de buitenwereld, maar telefonisch contact en bezoek wordt gescreend. Hoe dat dan is gegaan, dat weet ik niet", aldus de advocaat.

'Nieuw hek bouwen kost blijkbaar drie jaar'

Lieftink vindt het ongelofelijk dat dit opnieuw kan gebeuren. "Na de ontsnapping in 2017 moest daar een nieuw hek komen. Ze zijn bezig met het bouwen van een nieuw hek, maar dat moet blijkbaar drie jaar kosten."
De Pompekliniek zelf zegt dat er met het hek niets mis is. "We zijn zelf als personeel geschrokken en ik begrijp ook heel goed dat omwonenden zijn geschrokken, maar mensen hoeven niet bang te zijn. Onze beveiliging voldoet aan de norm", zegt Noordijk. Op de vraag hoe het dan toch kan dat twee mensen ontsnappen, wil zij niet reageren.
De twee die zijn ontsnapt, hebben hulp van buitenaf gehad
woordvoerder Inge Noordijk van de Pompekliniek
Sinds de ontsnapping van een 50-jarige tbs'er in 2017 heeft de Pompekliniek naar eigen zeggen aanpassingen gedaan om het veiliger te maken. "Na die ontsnapping hebben we de beveiliging aangescherpt met extra camera's. We zijn vorig jaar begonnen met het bouwen van een nieuw hek, dat is voor 75 procent af. Dat die laatste 25 procent nog niet af is, betekent niet dat mensen hier zomaar wegkunnen. De twee die gisteren zijn ontsnapt, hebben hulp van buitenaf gehad. Dat is een andere situatie", benadrukt woordvoerder Noordijk van de tbs-kliniek.

Bekenden van elkaar?

Advocaat Jan Jesse Lieftink stond beide mannen bij tijdens eerdere zaken. In hoeverre waren deze twee tbs'ers bekenden van elkaar? "Ik weet niet of ze elkaar kenden voordat ze hier terechtkwamen. Ze hebben allebei jeugd-tbs gehad, misschien dat ze elkaar daarvan kennen, maar dat is speculatie. Ik ken Sherwin als een introverte, goedlachse, aardige jongen. Ik schrik hier enorm van."
De gezochte Dijkman (links) en Windster.
De gezochte Dijkman (links) en Windster. © Politie.nl
Maar hoe gevaarlijk zijn deze twee ontsnapte mannen? "Deze mannen zijn nu op de vlucht en willen kosten wat kost uit handen van de politie blijven. Dat betekent dat het best weleens gevaarlijk kan worden", zegt Lieftink.
Waarschijnlijk zijn ze al lang de grens over
tbs-advocaat Jan Jesse Lieftink
Hij refereert aan een eerdere ontsnappingszaak, waarbij een gevluchte gevangene in Ochten is doodgeschoten door de politie. "Je kunt wel zeggen dat dit de hoogste prioriteit heeft bij de politie. Ze hebben speciaal getrainde eenheden die hier volle bak op zitten. Want iedere minuut die voorbijgaat, verliezen ze die twee verder uit het oog. Waarschijnlijk zijn ze al lang de grens over, want ze hebben ongetwijfeld een plan."