Gelderland

Bijna duizend Oekraïners vinden werk in Gelderland

Veel vluchtelingen hebben werk gevonden in de schoonmaak of horeca.
Veel vluchtelingen hebben werk gevonden in de schoonmaak of horeca. © Rodnae via Pexels, ter illustratie
ARNHEM - Bijna duizend Oekraïners die onlangs gevlucht zijn uit hun land, hebben in Gelderland werk gevonden. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Gelderland heeft opgevraagd bij het UWV. In werkelijkheid ligt het aantal hoger, omdat niet alle meldingen al zijn verwerkt of bedrijven nog geen melding hebben gedaan. Toch zijn er nog behoorlijk wat hobbels op de weg.
In totaal gaat het om 820 vluchtelingen in de vijf arbeidsmarktregio's waarin het UWV onze provincie heeft opgedeeld: Stedendriehoek en Noordwest Veluwe (325 werkende vluchtelingen), Achterhoek (122), Rijk van Nijmegen (115), Rivierenland (113), FoodValley (79) en Midden-Gelderland (66).
De regio Foodvalley beslaat overigens ook een deel van de provincie Utrecht (waaronder Veenendaal). Regio Zwolle is niet meegeteld, ook al gaat ook die regio over de provinciegrenzen heen. Die arbeidsmarktregio beslaat grotendeels de provincie Overijssel.
Het werkelijke aantal Oekraïners dat werkzaam is in onze provincie, ligt hoger. Sinds 1 april moeten werkgevers een melding doen bij het UWV als zij een Oekraïner in dienst nemen, maar het UWV heeft nog niet alle meldingen verwerkt.

Laagdrempelige vacatures

Oekraïners vinden vooral werk in de schoonmaak, productiewerk en horeca. Dat heeft vooral met de taal te maken, vertelt Harry Zoomers van het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland. Hij heeft al meerdere banenmarkten voor Oekraïense vluchtelingen georganiseerd.
“90 tot 95 procent spreekt geen andere taal dan Oekraïens. Communiceren is dan lastig. Er is veel animo onder werkgevers, maar als je dit aangeeft, haken bedrijven ook af. Het moeten daarom laagdrempelige vacatures zijn, zoals in de schoonmaak, productie en horeca (afwas in een restaurant of kamermeisjes in een hotel, red). Als een bedrijf al collega's in dienst heeft die de Oekraïense taal spreken, maakt dat het makkelijker. Of als meerdere mensen aan de slag gaan bij één bedrijf, waarvan er eentje wel Engels spreekt.”
Behalve de taal zijn er nog wel wat meer hobbels op de weg. “Een aantal Oekraïners heeft inmiddels wel een BSN-nummer, maar geen bankrekening, omdat ze een verouderd paspoort hebben zonder de vereiste biometrische gegevens. Dat is dan lastig betalen voor de werkgever. Maar daar wordt nu wel aan gewerkt. Banken gaan er soepeler mee om.”

Zorgverzekering

Een andere bureaucratische hobbel is de zorgverzekering. Die heb je nodig als je wil werken in Nederland. “We zijn nog steeds aan het wachten op een collectieve zorgverzekering”, vertelt Zoomers. “Als die mensen dat individueel moeten aanvragen, komt dat met alle ingewikkeldheden van dien: welke polis heb je dan nodig? Hoe vraag je zorgtoeslag aan? Dat is heel omslachtig. Vooralsnog kunnen zij daarom terugvallen op de regeling voor onverzekerden.”
Mede om deze redenen zijn er nog steeds Oekraïners die wel wíllen werken, maar het niet kunnen vinden. Zoomers: “Dat bleek bij de laatste banenmarkt op 8 juni wel. Daar kwamen toch nog ruim honderd Oekraïners op af.”
Dinsdag om 16.00 uur verschijnt de documentaire Oekraïners in de Betuwe, blijven ze of gaan ze terug? op de YouTube-pagina van Omroep Gelderland. Daarin volgt Omroep Gelderland Anastasia Bondar en de andere Oekraïense dames, die gastvrij werden opgevangen in de Betuwe. Hoe ze hier bijvoorbeeld nog steeds worden geconfronteerd met hun eigen oorlog tijdens de oefeningen van legerhelikopters in de Betuwe. Maar ook hoe moeilijk het is om hier een bestaan op te bouwen.