Achterhoek

Stadspark Doetinchem trekt wereldwijd publiek

Nico Wissing bij de zonnehoed
Nico Wissing bij de zonnehoed © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Drie maanden nadat de eerste 38.000 planten de grond langs de Oude Ijssel in zijn gegaan neemt het Park of Dutch Dreams zijn eerste gekleurde contouren aan en komen mensen van over de hele wereld inspiratie opdoen. Wat maakt het park zo interessant op internationaal niveau?
Volgens tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing (tevens ook het brein achter het masterplan van het park, red.) ligt dit aan verschillende factoren: “Ten eerste heeft tuinarchitect Piet Oudolf een deel van het park ingericht. Oudolf is een icoon in ons vakgebied, en zijn fans reizen de hele wereld over om zijn tuinen te bekijken.” Daarnaast levert de Hummelose tuinarchitect ook ‘zakelijk’ bezoek op: “Piet gaat binnenkort een tuin aanleggen in Zuid-Korea, dus laatst kwam er ook al een groep Koreanen naar Doetinchem om zijn creatie in ons park te bekijken.”
Groep Koreanen in het park
Groep Koreanen in het park © Jan de Boer

Innovatieve ontwerpen en gedurfde combinaties

Los van de namen van de befaamde tuinarchitecten die hebben meegewerkt aan het park, trekt de Nederlandse tuinarchitectuur an sich ook veel geïnteresseerden aan: “We staan bekend om onze creativiteit, innovatieve ontwerpen en gedurfde combinaties zoals het combineren van grassen tussen vaste planten.”
Daarbij trekt het park veel bekijks door het hoogteverschil dat erin is aangebracht. “We hebben de borders iets verhoogd en de paden er op een speelse manier doorheen laten slingeren, waardoor je het gevoel hebt dat je door een bloemenveld fietst."
Welke planten zijn ook uitermate geschikt voor jouw tuin? Bekijk hier de top 3 van Nico Wissing:
Welke planten zijn ook uitermate geschikt voor jouw tuin?

Belang van vrijwilligers

Tenslotte spelen de vrijwilligers een hele grote rol in het aanplanten en onderhoud, iets dat volgens Nico Wissing wereldwijd niet gebruikelijk is: “Ze zijn erg geïnteresseerd in de manier waarop wij vrijwilligers werven, hoe wij ze aansturen en betrokken houden.”
In het najaar gaan er nog 40.000 bloembollen de grond in, en vrijwilligers zijn wederom zeer welkom. Daarnaast start eind dit jaar de bouw van het horecapaviljoen, dat naar schatting in de zomer van 2023 zijn deuren opent.