Stedendriehoek / Gelderse Vallei

Woningnood het hoogst in Apeldoorn en Ede, krapte in Nijmegen en Arnhem 'acceptabel'

De woningnood is hoger in Apeldoorn en Ede dan in Nijmegen en Arnhem
De woningnood is hoger in Apeldoorn en Ede dan in Nijmegen en Arnhem © Omroep Gelderland
APELDOORN - Vergeet Arnhem en Nijmegen. Apeldoorn en Ede hebben in Gelderland de grootste woningnood van de provincie. Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten, die woensdag is gepresenteerd.
De onderzoekers van de Atlas, die jaarlijks verschijnt, gebruikten een nieuwe rekenmethode om de 'woondruk' te berekenen: hoe groot is het verschil tussen vraag en aanbod van woningen in een gemeente? Van de vijftig grootste gemeenten van Nederland springen Apeldoorn en Ede er in Gelderland uit. Staan er in Apeldoorn voor elke 100 huizen 124 huishoudens in de rij, in Ede gaat het om 115 huishoudens per 100 huizen.
In Nijmegen en Arnhem, tot nu toe vaak genoemd als Gelderse regio met de grootste woningnood, valt het juist mee. In Nijmegen staan er 102 woningzoekenden per 100 huizen en in Arnhem 103. Dat valt zelfs (bijna) binnen de woondruk van 102 die het kabinet 'acceptabel' noemt.

Werk en leefbaarheid

“Hoe hoog de druk is, hangt onder meer af van hoeveel werk of opleidingen er in de buurt zijn, en hoe leefbaar de stad is”, vertelt onderzoeker Jornt Mandemakers van Atlas Research. “Vanuit Ede ben je zo in de Randstad, met de auto en de trein. Je bent ook zo in Wageningen en Arnhem. Je kan er dus veel werk bereiken en dat maakt het aantrekkelijk om te wonen.”
Hetzelfde geldt voor Apeldoorn. “Vroeger eindigde de Randstad bij Utrecht, in het verleden werd wel eens gezegd dat dat nu Amersfoort is. Maar misschien is dat inmiddels Apeldoorn. Het is een leefbare stad, met veel groen. Arnhem zou ook hoog scoren op de woondruk, als je niet naar de leefbaarheid zou kijken. Daar scoort de Gelderse hoofdstad relatief slecht: het centrum is wel mooi en een aantal wijken ook, maar je hebt ook mindere wijken.”
Onderzoekers namen juist niet de huizenprijzen mee als indicator voor krapte op de woningmarkt. Nijmegen zou er dan hoger uitspringen: de vierkante meterprijs is daar even hoog als in Ede. Bovendien, voegt Mandemakers nog toe, in de buurgemeenten van Nijmegen en Arnhem is de woondruk wel hoog. "Een deel van de verklaring zit ‘m dus ook in dat mensen in bijvoorbeeld Wijchen, Beuningen, Renkum en Rozendaal zoeken."

Bouwplannen

Nijmegen is wel één van de gemeenten waar in rap tempo huizen bijgebouwd worden. Dat zit nog niet in deze cijfers van woondruk verwerkt. “Nijmegen komt in absolute cijfers 1900 woningen tekort. Er zijn concrete bouwplannen voor 6144 woningen, en nog eens 'ideeën' voor 10.564 woningen, tot en met 2030. Nu lijkt er dus sprake van een bouwoverschot, maar waarschijnlijk is de vraag in 2030 ook toegenomen. Het is verstandig om meer te bouwen dan er nu nodig is", adviseert Mandemakers.
Overigens waarschuwt Atlas Research gemeenten ook voor té veel bouwoverschot. “Lelystad wil bijna verdubbelen. Dat is wat anders als je, zoals in Nijmegen, van 80.000 naar 86.000 woningen gaat.”
Zie hier al onze verhalen over de woningmarkt.