Achterhoek

Tochtje met luchtballon razend populair, wachttijd kan oplopen tot een maand

Jeroen Koskamp gaat met zijn ballon de lucht in.
Jeroen Koskamp gaat met zijn ballon de lucht in. © Omroep Gelderland
AALTEN - Wie 's avonds naar boven kijkt, ziet ze volop: luchtballonnen. Gelderse bedrijven in ballonvaarten hebben het razend druk. "Vroeger was de vraag wat kost het, nu is de vraag wanneer het kan. Het is drukker dan ooit", vertelt Monique Hoogenslag van KNVvL, de branchevereniging voor ballonvaart.
Eén van de bedrijven die het zo druk hebben, is Achterhoek Ballonvaarten in Aalten. "We krijgen dagelijks aanvragen binnen. Als je je nu aanmeldt, dan ben je niet voor eind juli aan de beurt", zegt mede-eigenaar Jeroen Koskamp.
Hij is een van de twee piloten bij het bedrijf. Drie anderen zijn in opleiding. "Die hadden we er nu al graag bij gehad", vertelt Koskamp, voor wie ballonvaren een hobby is. Hij combineert dit overigens met heel iets anders: een baan als loodgieter.
Kijk naar een reportage:
Tochtje met luchtballon razend populair
Ook bij 4CB ballonvaarten in Duiven gaan deze tijd veel ballonnen de lucht in. Volgens eigenaresse Christel Kruseman heeft de drukte meerdere redenen. "In coronatijd konden we twee jaar deels niet vliegen, doordat je geen anderhalve meter afstand kon houden in een mand van een ballon. De rest van die twee jaar vlogen we wel, maar met maatregelen zoals een mondkapje op en desinfecteren. Nu is er een inhaalslag. Daarnaast willen mensen leuke dingen plannen."

Duurder

Het bedrijf van Kruseman richt zich op privéballonvaarten, waarbij je bijvoorbeeld met familie in een mand zit. Deze zijn duurder dan reguliere vaarten met onbekenden. Kruseman zegt dat mensen geld over hebben voor privéballonvaarten. "Ze hebben meer uit te geven na twee jaar niks kunnen doen."
De prijzen voor een ballonvaart zijn omhooggegaan bij een aantal bedrijven, met name door de stijgende gasprijzen. "Per persoon betaal je bij mij voor een vaart 180 euro. Dit is tien à twintig euro meer van voorheen", vertelt eigenaar Jan van Manen van Ballonvaartcentrum van Manen uit Barneveld.
Bij dit bedrijf zijn de vaarten tot eind juli volgeboekt. Het 'vaarseizoen' duurt tot en met oktober.