Achterhoek / Arnhem en omstreken

Makkelijk inchecken in Duitsland met ov-paaltjes van Morris (17)

Gedeputeerde Jan van der Meer kan het al goed met de ondernemende Morris vinden
Gedeputeerde Jan van der Meer kan het al goed met de ondernemende Morris vinden © Omroep Gelderland
EMMERICH AM RHEIN - Gewoon met je ov-chipkaart inchecken bij een Nederlands Arriva-paaltje in een Duitse stad? Dankzij het lef van de 17-jarige Morris van Dee kan dat nu vanuit de grenssteden Emmerich, Praest en Elten.
De nog jonge inwoner van Netterden (Oude IJsselstreek) kreeg de plaatsing van Nederlandse ov- paaltjes voor elkaar in die plaatsen. En dat maakt het reizen over de grens een stuk makkelijker voor Nederlandse studenten en grenswerkers.
"Ik dacht dit moet toch anders kunnen", zegt de Nederlander. Twee jaar geleden kwam hij met het idee voor Nederlandse ov-paaltjes in de Duitse grenssteden. Hij zou het volgende jaar gaan starten aan het HBO.

'Anders moest ik twee uur reizen'

"In die situatie moest ik bijna twee uur reizen. Eerst twintig minuten op de fiets naar Gendringen, dan een halfuur met de bus naar Doetinchem om vervolgens een half uur te reizen naar Arnhem." Ook wonen er een hoop mensen in de buurt van Lobith of Beek, die juist vanaf Elten op de trein zouden willen stappen om naar Zevenaar of Arnhem te gaan.
Uiteindelijk zie ik mezelf wel zitten in dat ivoren torentje
Voor Morris zou reizen via Emmerich de snelste optie zijn. Hier hing voorheen een duur prijskaartje aan. "Via Emmerich ben ik binnen een halfuur in Arnhem maar dit kost me 6 euro per rit, wat een hele grote som is aan het einde van het jaar."
Morris nam daarom het heft in eigen handen. "Mijn moeder kwam met het idee om in te spreken tijdens een open gemeenteraadsvergadering. Ik dacht waarom eigenlijk ook niet?", blikt hij terug. Ook nam hij als 16-jarige deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Kijk ook de video:
De paaltjes werden onthuld op station Emmerich.

Trots!

De vergadering was in coronatijd en was online. "Het was wel spannend, ik zat met vijftien mensen waar ik even tegen moest vertellen hoe het beter kon." Gelukkig werd het idee van Morris goed ontvangen en nu kunnen de paaltjes dan echt gebruikt worden. “Ik ben zo trots dat het gelukt is: er staat nu echt iets.”
Niet alleen de gemeente vond het een goed idee, ook de bestuurders bij de provincie. Gedeputeerde Jan van der Meer kwam meereizen om de paaltjes te openen.
Jan van der Meer met Morris op de terugweg.
Jan van der Meer met Morris op de terugweg. © Omroep Gelderland

Raadslid in spe?

De positieve reacties zorgden ervoor dat Morris de smaak te pakken kreeg. Vorig jaar nam hij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik merkte dat ik me meer wilde inzetten voor de jeugd uit Netterden dus ik schreef me in voor de verkiezingen.”
Morris wist vijftig stemmen op te halen, maar geen plek in de raad. Toch blijft het hier niet bij als het aan de student ligt. “Uiteindelijk zie ik mezelf wel zitten in dat ivoren torentje.”