Noord-Veluwe

Het luchtalarm klinkt en getoeter op de snelweg; boeren van Noord-Veluwe demonstreerden in Stroe

Boeren maken zich op voor actie in Stroe, vorige maand
Boeren maken zich op voor actie in Stroe, vorige maand © RTV Nunspeet
NUNSPEET - In Oldebroek klinkt een soort luchtalarm en op de snelweg A28 wordt er flink getoeterd. Vrachtwagenchauffeurs willen op die manier hun steun betuigen aan de talloze boeren die met hun trekkers op weg zijn naar Stroe. Daar wordt vandaag gedemonstreerd tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Als het aan het kabinet ligt moeten tal van boeren namelijk verdwijnen, met name op de Veluwe. De agrariërs willen vandaag hun ongenoegen uiten over die plannen. Dat gebeurt tijdens een landelijke manifestatie in Stroe.
De demonstratie is inmiddels afgelopen. Volgens de organisatie waren er zo'n 55 duizend aanwezigen. Er waren wat onwelwordingen vanwege gebrek aan water en er staan veel files onderweg. Zo werd ondermeer de A1 afgesloten door de politie. Gestrande reizigers en boeren kregen water van de politie.
Ook boeren uit de regio Noord-Veluwe waren aanwezig, ze vertrokken vanmorgen vroeg:

Tussenstops

De boeren maken veelal tussenstops in verschillende gemeenten. Zo worden ondermeer de gemeentehuizen in Nunspeet, Elburg, Harderwijk, Heerde en Epe aangedaan. Veel boeren zijn lid van LTO Noord en die organisatie heeft opgeroepen om te gaan demonstreren. Een van de verzamelplekken was het gemeentehuis in Oldebroek.
Ook Céline Blom, waarnemend burgemeester Nunspeet, is aanwezig om de boeren uit Nunspeet uit te zwaaien
Ook Céline Blom, waarnemend burgemeester Nunspeet, is aanwezig om de boeren uit Nunspeet uit te zwaaien © Rtv Nunspeet
Daar was ondermeer de burgemeester Tanja Haseloop aanwezig. Ook Peter Drenth, CDA-gedeputeerde van Provincie Gelderland, gaf acte de presence. In het CDA zijn veel politici tegen de plannen van het kabinet, omdat die partij van oorsprong een agrarische achterban heeft.
CDA-gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe
CDA-gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe © RTV Nunspeet

Files

In de loop van de dag zullen de boeren aankomen in Stroe. Rijkswaterstaat en ANWB waarschuwen voor drukte op de snelwegen door de protestacties.