Rijk van Nijmegen

Gat in hek, 'klassieke ontsnapping' uit Pompekliniek

De ingang van de Pompekliniek in Nijmegen.
De ingang van de Pompekliniek in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Uit de tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen zijn dinsdagavond twee mannen ontsnapt. Dit gebeurde rond 20.30 uur. Onder de twee voortvluchtige tbs'ers zou de vuurwapengevaarlijke Luciano D. zijn.
Een woordvoerster van de Pompestichting in Nijmegen bevestigt de ontsnapping. "Iemand heeft van buitenaf een gat in het hek gemaakt en twee personen zijn naar buiten gekropen en in een gereedstaande auto gestapt", zegt ze. Het gat in het hek zou zijn gemaakt met een slijptol.

Nog steeds niet terug

De twee zijn nog steeds niet terug, de politie is een zoekactie gestart. De woordvoerster wil niet bevestigen dat een van de ontsnapten Luciano D. is.
D. heeft twee gewelddadige roofovervallen op zijn naam, die hij als minderjarige had gepleegd. Hij wist vijf jaar geleden al eens te ontsnappen terwijl hij jeugd-tbs had. Hij bleef toen bijna drie maanden uit handen van de politie.
Ook eind december 2016 ontsnapte hij aan zijn begeleider, toen hij een begrafenis bijwoonde. Ruim drie weken later kon hij weer worden ingerekend.
Volgens De Telegraaf is de andere gevluchte man Sherwin W. uit Rotterdam. Als jeugd-tbs’er schoot hij volgens de krant tijdens zijn verlof bij een uit de hand gelopen woningoverval in september 2015 in Tilburg de 48-jarige Mick Pitaj dood.

Bruls op de hoogte

Na een ontsnapping wordt altijd de Inspectie Justitie en Veiligheid op de hoogte gesteld. Ook burgemeester Bruls van Nijmegen werd gisteravond geïnformeerd. "Hij laat zich nog nader informeren", zegt zijn woordvoerster.
In 2019 ontsnapte een tbs'er die in de Pompekliniek zat tijdens begeleid verlof. Later werd hij opgepakt in een internetcafé in Parijs. De man werd in 2014 veroordeeld voor ontucht met minderjarigen.
Ronald van Z. sprak van misstanden bij de kliniek. Hij zou pas terugkomen wanneer de directeur patiëntenzorg en de behandelcoördinator zouden aftreden. De Pompekliniek ging niet in op zijn eisen.
De moeder van Van Z. zei in december 2019 dat haar zoon werd overgeplaatst van Nijmegen naar Groningen.