Arnhem en omstreken

Dit kleine schip is gered van de ondergang, maar van wie was het?

Dit schip heeft zo'n twintig jaar op een werf in Angeren gestaan
Dit schip heeft zo'n twintig jaar op een werf in Angeren gestaan © Omroep Gelderland
ARNHEM - Stichting Stadsblokkenwerf heeft onlangs een mooi scheepje gered van de ondergang. 'Wilhelmina anno 1902' heeft zo'n twintig jaar op de werf van Peters in Angeren gestaan. Maar niemand keek ernaar om en ze roestte compleet weg. Nu rijst er één vraag: van wie was het oude schip?
Hoewel je je bij de werkplaats van stichting Stadsblokkenwerf waant in de natuur, is de stad niet ver weg. De toren van de Arnhemse Eusebiuskerk reikt hoog boven de Rijnkade uit. Het pontje van de stichting brengt je binnen een paar minuten aan de overkant van de Rijn.
Vrijwilligers werken op een zo’n authentiek mogelijke manier aan de oude schepen. Ook vrijwilligster Annet Planten verricht verschillende hand-en-spandiensten op de werf. "We proberen hier de boten nog op de oude manieren op te knappen", vertelt Annet, terwijl ze een ijzeren spijker uit haar broekzak haalt. "Dit is bijvoorbeeld een klinknagel waarmee we de frames van de Wilhelmina opnieuw aan elkaar gaan klinken."
Kijk hoe de stichting oude schepen opknapt:
Stichting Stadsblokkenwerf knapt oude schepen op
Het notarisbootje is al voor een groot gedeelte ontdaan van haar oude frames. "Het zou nu niet meer blijven drijven", lacht Annet. "Wij gaan haar weer mooi maken, maar we weten niets van haar historie. Daarom zijn we op zoek naar iemand die wat meer kan vertellen over het bootje of iemand die ons een goede tip kan geven over haar laatste eigenaar."
Daarom deed de stichting Stadsblokkenwerf een oproep bij Gelderland Helpt. Klik hier voor meer informatie.