Gelderse Vallei

Stikstofstrijder Vollenbroek: 'Boeren laten zich voor karretje grote industrie spannen'

Johan Vollenbroek (links) en een vertegenwoordiger van een boerenactiegroep (rechts).
Johan Vollenbroek (links) en een vertegenwoordiger van een boerenactiegroep (rechts). © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Terwijl tienduizenden boeren deze ochtend opstomen naar Stroe, denkt Johan Vollenbroek uit Nijmegen er het zijne van. Hij zwengelde de stikstofdiscussie in 2018 aan toen hij het Programma Aanpak Stikstof (PAS) met succes aanvocht bij de rechter. "Dit protest is de uitkomst van de lobby van de vee-industrie. Ze wisten al jaren dat het vast zou gaan lopen."
"Er blijft straks geen boerderij meer over" en "er gaat een grote kaalslag plaatsvinden". Het zijn geluiden die we de afgelopen tijd vaak hebben gehoord van boerenactiegroepen. Volgens Vollenbroek laat de individuele boer met een familiebedrijf zich voor het karretje spannen van de grote industriële bedrijven. "Het gaat niet over de kleine familiebedrijven. Het gaat om bedrijven met duizend varkens of nog meer. Dat zijn de bedrijven die eruit moeten; de megastallen. Die hebben lak aan de natuur. Het enige dat ze interesseert is geld verdienen."
Op Radio Gelderland zei Vollenbroek vanochtend onder meer: "In de wet is vastgelegd dat de stikstofuitstoot in tien jaar tijd met de helft terug moet. Die uitspraak van de Raad van State was drie jaar geleden en sindsdien is er aan de stikstofuitstoot niets gedaan. Dus het wordt hoog tijd dat er wat gebeurt. De boeren hebben de afgelopen 10, 15 jaar achterover geleund en helemaal niets gedaan. Dan kun je er op wachten dat wanneer de zaken vastlopen, ook op Europees niveau, van hogerhand maatregelen worden opgelegd." Gebeurt er niets dan holt de natuur, volgens Vollenbroek, nog verder achteruit. "Op dit moment verdwijnen al veel insecten en op de Veluwe zijn er nu al gebieden die 'ecologisch dood' zijn."
Iedereen staart zich nu blind op dat kaartje, met de vraag: staat mijn bedrijf erop?
Volgens Vollenbroek komt de actie van de boeren erg vroeg. "Het is een startnotitie van de minister. Iedereen staart zich nu blind op dat kaartje met de vraag: 'staat mijn bedrijf erop?' Maar dat is maar een indicatie. Dat moet nog helemaal ingeregeld worden door de provincies."

Alle plannen beter tegelijk kunnen brengen

Zijn Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) is gematigd positief over de kabinetsplannen. Maar hij vindt de manier waarop het naar buiten is gebracht niet handig. "De plannen zijn gebaseerd op het advies dat Remkes twee jaar geleden uitbracht. Dat ging over alle sectoren. Nu gaat het alleen over de 50 procent reductie van boeren terwijl ook andere sectoren aangepakt worden. Ze hadden de plannen voor alle sectoren tegelijk naar buiten moeten brengen."
Omroep Gelderland doet vandaag live verslag van de actie en de gevolgen daarvan. Al vanaf de vroege ochtend zijn we er op onze online kanalen en op radio bij. Vanaf 9.00 uur schakelen we elk uur live naar Stroe op Facebook, Youtube, de app en gld.nl.

Zie ook: