Stedendriehoek

'Elk geluid moet gehoord worden', Apeldoorn zoekt nieuwe stadsrapper

Stadsrapper Daniel Maksimov en wethouder Sunita Biharie
Stadsrapper Daniel Maksimov en wethouder Sunita Biharie © Omroep Gelderland
APELDOORN - Na een stadsfotograaf, stadsorganist en stadsbeiaardier is Apeldoorn op zoek naar een nieuwe ambassadeur van de stad. Namelijk een stadsrapper. De huidige stadsrapper neemt na een jaar afscheid en opvolging is gewenst. “Apeldoorn is een pionier.”
“Rappen is meer dan vrouwonvriendelijk zijn met een gouden ketting”, vindt Daniel Maksimov, die als stadsrapper 'Dani Apeldoorn' in september het stokje overdraagt aan zijn opvolger. “Ik hoop dat de nieuwe stadsrapper wegblijft van het stigma dat er is. Als rapper kun je je hart luchten.”
Volgens de rapper is er een bloeiende hiphop- en urban-scene in Apeldoorn. Maar een nieuwe stadsrapper pluk je niet zomaar van straat. De gemeente Apeldoorn houdt daarom een zoektocht naar de nieuwe stadsambassadeur. Maksimov neemt alvast de proef op de som. In de binnenstad onderzoekt hij het raptalent van Apeldoorners.
Bekijk hier hoe Apeldoorners het er rappend vanaf brengen:
De Apeldoornse stadsrapper zoekt een opvolger in het centrum
“Een rapper vertelt vaak échte verhalen van de straat. Elk geluid moet gehoord worden”, vindt wethouder Sunita Biharie. Toen nog in de oppositie, diende de SP'er vorig jaar een motie in om Apeldoorn aan een stadsrapper te helpen. “Het urban-wereldje waarin ze zitten wordt steeds groter. Het is belangrijk om dat te omarmen.”

Vier optredens per jaar

Van de nieuwe stadsrapper wordt verwacht dat hij (of zij) minimaal vier keer per jaar optreedt in Apeldoorn. Een dosis creativiteit rondom actuele onderwerpen en samenwerking met andere stadsambassadeurs staan ook op het wensenlijstje. Hiervoor krijgt de rapper een vergoeding van 1500 euro en er is budget voor coaching en talentontwikkeling.
“Apeldoorn is een pionier. We hebben als enige gemeente een stadsrapper”, zegt Maksimov trots. Hij kijkt positief terug op zijn afgelopen jaar als ambassadeur van zijn stad: “Ik heb de kans gekregen om te laten zien dat rappers ook slim kunnen zijn. Ik maak verbinding met mensen die niet van rap houden.”

Meer stadsambassadeurs

Kunnen inwoners van Apeldoorn, naast een stadsrapper, -fotograaf, -organist en -beiaardier, nog meer stadsambassadeurs verwachten? “Dat is aan de raad”, zegt wethouder Biharie. “En aan de inwoners. Willen die nog iets anders? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat de stadsrapper heel belangrijk is. Ik ben heel blij dat we die hebben.”
Inwoners van Apeldoorn die geïnteresseerd zijn in de rol van stadsrapper kunnen zich tot donderdag melden bij de gemeente.