Rijk van Nijmegen

Opnieuw brandstichting in Nijmeegs café: 'Moet een grote vijand hebben'

Frank van de Laak, foto uit archief.
Frank van de Laak, foto uit archief. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wie heeft het toch gemunt op het café ’t Paleis? Dat vraagt Frank van de Laak zich af nu er voor de tweede keer binnen twee jaar brand is gesticht in zijn Nijmeegse kroeg. Net als in oktober 2020 heeft iemand een brandbare vloeistof naar binnen gegooid en aangestoken.
Op de bewakingsbeelden van de camera in het café is te zien hoe iemand met een boor een gat maakt in het houten plaatje voor de brievenbus. Frank van de Laak had dat plaatje juist aangebracht na de brandstichting van vorige keer, waarbij een brandbare vloeistof naar binnen is gegooid.
Bewakingsbeeld van ontstaan van de brand.
Bewakingsbeeld van ontstaan van de brand. © Omroep Gelderland

Doelgerichte actie

Dat de brandstichter een boor bij zich had zegt volgens Frank de Laak al genoeg. “Dit is echt geen kwajongensstreek.” De verdachte is ook nauwelijks te zien op beelden van een bewakingscamera aan de gevel omdat hij of zij zich zo dicht mogelijk tegen de gevel aan heeft gedrukt. Volgens Frank de Laak ook een bewijs van een doelgerichte actie.
Bewakingscamera aan de gevel.
Bewakingscamera aan de gevel. © Omroep Gelderland
Maar wat het motief zou zijn van die actie weet Frank niet. “We zitten hier met een café in een woonwijk en er zijn wel eens wat dingen geweest maar nooit zo erg dat het zo uit de hand zou kunnen lopen.“
Hij runt café ’t Paleis al dertig jaar waarvan de laatste vijftien jaar samen met zijn compagnon Murvin Eliazer. Maar in al die jaren is er volgens hem zelden onenigheid geweest.

Rechtszaken met buurtgenoot

Behalve tien jaar geleden, toen er veel gedoe was met de gemeente door een klager uit de buurt. Het leidde tot drie rechtszaken die café ’t Paleis allemaal heeft gewonnen en daarna is de klager verhuisd. "Mensen vinden het steeds moeilijker om te accepteren dat je als centrumbewoner het geluid van cafébezoekers hoort", zegt Frank van de Laak. "Die bezoekers staan buiten te roken en te praten."
Al kan dat volgens van de Laak nooit de aanleiding zijn voor dit soort acties. Frank van de Laak: “Het wordt toch iets persoonlijks. Ik of mijn compagnon moeten toch een heel grote vijand hebben.”
De kamer boven het café.
De kamer boven het café. © Omroep Gelderland

Kamerbewoner boven café: 'Levensgevaarlijk'

De politie is dinsdag al begonnen met een buurtonderzoek en sluit een verband met de brandstichting van een kleine twee jaar geleden niet uit. Het onderzoek naar die brand leverde niets op. Koen Hulshof die met vier anderen boven het café woont is behoorlijk geschrokken. “Het is levensgevaarlijk. Stel dat de brand echt uitbreekt, wij zijn die nacht bijvoorbeeld niet wakker geworden. Als je te laat wakker wordt dan kan je zelf wel invullen wat er kan gebeuren.”