Gelderse Vallei

Stikstofplan met 60 procent reductie? Helemaal niet nodig, zegt de provincie

Boerenprotest in Stroe wordt voorbereid.
Boerenprotest in Stroe wordt voorbereid. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Dat de boeren in de Gelderse Vallei bijna 60 procent minder stikstof moeten gaan uitstoten is in de sector compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Deze woensdag demonstreren ze in Stroe. Dertig kilometer verderop spreekt de provincie Gelderland ook over stikstof, over de eigen plannen, al zeilden de plannen van het kabinet daar de afgelopen weken dwars doorheen.
Volgens de provincie is de stikstofreductie van 58 procent die het kabinet voorstelt helemaal niet nodig. In Gelderland denken ze met veel minder, dezelfde doelen te behalen. En die doelen gaan uiteindelijk om het herstellen van natuurgebieden, zoals de Veluwe.
Gelderland heeft daar een plan voor klaarliggen: 40 procent stikstofreductie bij de boeren. Dat is een verschil van bijna twintig procent. Daarmee wil de provincie voorkomen dat de leefbaarheid van het landelijk gebied onderuit gaat.

Maar een verschil van twintig procent, hoe kan dat?

In de plannen van de provincie wordt niet alleen naar de boer gekeken: naast de landbouw moeten andere sectoren ook bijdragen. Een reductie van 25 procent, een goede vergelijking met de plannen van het kabinet is wel lastig te maken. Die moet immers nog komen met de plannen voor de andere sectoren.
Een andere reden voor het verschil is hoe wordt bepaald wie voor stikstofoverlast zorgt. Vorig jaar liet de provincie uitzoeken wat de beste manier was: dat werd door de Wageningen Universiteit gedaan. En de gekozen methode noemen ze, met een moeilijk woord, vrachtbenadering.
Het komt erop neer dat het uitgangspunt niet is wie het meeste de lucht in stookt, maar wie het meeste stikstofneerslag heeft op de natuur. Daardoor denkt de provincie beter in kaart te hebben hoe de natuur verbetert bij maatregelen als opkoop of innovatie.
Daar lijken ze in Den Haag ook wel enthousiast over, Gelderland heeft op de kaart als enige eigen kleuren. In een document, opgevraagd door Kamerlid Pieter Omtzigt, staat dat dat komt door ‘depositiepotentie'. Oftewel: hoeveel depositie verwacht wordt te besparen met de maatregelen in Gelderland.
Die maatregelen gaan over uitkoop van kalverhouders, innovatie in de agrarische sector en innovatie in de industrie.

Is het voldoende?

Maar er is ook kritiek op de aanpak in Gelderland. Stikstofstrijder Johan Vollenbroek vindt de Gelderse aanpak te soft. Hij denkt dat het laaghangende fruit al geplukt is. "Ammoniakarme vloeren werken niet en luchtwassers halen op zijn best 40 procent ammoniak uit de lucht, ze hebben niet het effect gesorteerd waar we op hoopten. Terwijl boeren er soms veel in hebben geïnvesteerd."
Hij denkt dat het stikstofplan van de provincie onvoldoende is om de verschraling van de Veluwe tegen te gaan. In de provincie is wel een politieke meerderheid om de plannen door te zetten, woensdag wordt opnieuw over gedebatteerd. Al gaat het daar – net als in Stroe – natuurlijk ook over de plannen van het kabinet.
Omroep Gelderland doet morgen live verslag van de actie en de gevolgen daarvan. Al vanaf de vroege ochtend zijn we er op onze online kanalen en op radio bij. Vanaf 9.00 uur schakelen we elk uur live naar Stroe op Facebook, Youtube, de app en gld.nl.

Zie ook: